Belföld

2011.03.02. 11:06

MSZP: a kormány célpontokat nevezett meg a Széll Kálmán Tervben

FMH - Az MSZP szerint a kormány a kedden ismertetett Széll Kálmán Tervvel nem célokat, hanem célpontokat, bűnbakokat nevezett meg.

MTI

Tukacs István országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, Matolcsy György és Navracsics Tibor kijelölte azokat a társadalmi csoportokat, amelyektől szerintük el lehet venni: a munkanélkülieket, a betegeket, a rokkantsági nyugdíjban és a szociális kedvezményekben részesülőket. "Ez veszélyes politika, aminek később beláthatatlan következményei lesznek" - vélekedett.
Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy a bejelentett intézkedések egy megszorító csomagot képeznek, miközben hiányoznak közülük a rendszerszerű átalakítások.
Kifejtette, a szocialisták erősen vitatják, hogy a rokkantnyugdíjasokat "ki lehet zavarni a nyugdíjrendszer kereteiből" és a munka világába lehet terelni, főleg úgy, hogy "nincs munkahely és nincs közmunka". Azt is mondta, a gyógyszerkassza nem kurtítható meg évente százmillió forinttal anélkül, hogy valaki jelentős többletterhet ne vállalna. Véleménye szerint ez csak úgy lehetséges, ha mindazok, akik jelenleg súlyos betegségük miatt ingyen kapják a gyógyszereiket, ehhez anyagilag hozzájárulnak. "Ez és a dobozdíj meglebegtetett emelése azt fogja eredményezni, hogy a vizitdíjnál jóval súlyosabb károkat kell elszenvednie a betegeknek" - fogalmazott Tukacs István.
Kitért arra is, nem számol a következményekkel, aki úgy gondolja, hogy az álláskeresőknek most 270 napig járó ellátás időtartamát 90 napra lehet csökkenteni, majd néhány tízezer forintos segélyre lehet ítélni a munkanélkülieket.
Az MSZP-s képviselő szerint a kormány kilenc hónap alatt a negyedik gyökeres fordulatot hajtja végre a költségvetési és a gazdaságpolitikájában, ami felveti a kérdést, hogy meddig lehet Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert "a székében tartani, elhinni a 6-8 százalékos növekedésről szóló lázálmokat és koncepciótlanul kormányozni".
Tukacs István azt is mondta, hogy a Széll Kálmán Terv nem segíti a nemzetközi bizalom visszaszerzését, közvetlen pénzügyi hatásai pedig világosak: "a csomag bejelentése idején esett a tőzsde, gyengült forint".
A sajtótájékoztatón Kormos Kata, az MSZP szóvivője kijelentette: a kormánynak nincs elképzelése a jövőről, a Fidesz-KDNP-nek csak a hatalom megszerzésére és bebetonozására volt terve.
Azt mondta, hogy a Széll Kálmán Terv ismertetésekor nem volt szó a devizahitelesek megsegítéséről és az egykulcsos adórendszer veszteseinek kárpótlásáról. Véleménye szerint miközben a kabinet a hibás intézkedéseit akciócsoportokkal és "kommunikációs bravúrokkal" próbálja kijavítani, nem marad idő a kormányzásra, és "lassan ott tartunk, hogy a tej és a kenyér luxuscikknek számít".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!