Belföld

2011.04.07. 19:57

EU-elnökség - Reding: a romák ne terhet, hanem lehetőséget jelentsenek

FMH - Európa egyesítette erőit a romák problémáinak megoldásáért, a cél az, hogy a romák ne terhet, hanem lehetőséget jelentsenek - mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, uniós biztos csütörtökön Budapesten.

MTI

Az Európai Roma Platform első napján a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos kifejtette: a magyar soros elnökség sokat tett azért, hogy az EU napirendre vegye a romák integrációját. Sokat dolgozott az ügyért az Európai Parlament (EP) és a bizottság is - idézte fel, kiemelve: az EP nagy többsége szerint, eljött az ideje a romák tényleges felzárkóztatásának. A bizottság álláspontja szerint is eleget beszéltek már a problémáról, most már változásra van szükség - hangsúlyozta.
Viviane Reding rámutatott, a tagállamoknak is előre kell lépniük a kérdésben, mert mindegyik tagállamban élnek romák. Továbbá az egyházaknak, a roma szervezeteknek és minden európai polgárnak is tennie kell a megoldásért - mondta.
A biztos közölte: az Európában élő roma gyermekek mindössze 42 százaléka jár általános iskolába, a többieket - mint mondta - "nem készítjük fel az életre". A kontinensen a tízmillió roma szegénységben él - tette hozzá.
Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos utalt arra: az uniós roma keretstratégia jó példája annak, hogy az EU szervei képesek együttműködni. A roma platformon leginkább az érintettekkel tanácskozhatnak - jegyezte meg.
Mint kiemelte, van értelme az integrációt és az esélyegyenlőséget célzó erőfeszítéseknek, még ha eddig nem is történt nagy áttörés. A romák többsége szembesül a leszakadás, a tartós munkanélküliség, a társadalmi kirekesztettség és a hátrányos megkülönböztetés problémájával. Ezek az unió keleti részén nagyobb kihívást jelentenek - tette hozzá.
Andor László szerint az erős Európához erős társadalom kell, amely nem tűri el a diszkriminációt.
Járóka Lívia néppárti (Fidesz) EP-képviselő az eseményen hangoztatta: a tagállamok felelőssége az uniós romastratégia megtöltése tartalommal, az EU ehhez legfeljebb keretet adhat. A stratégia kidolgozása nem a munka végét, hanem a kezdetét jelenti, sok, egymást követő generáció kemény munkája kell a sikerhez - jelentette ki.
A képviselő szerint a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszeréről kidolgozott koncepció, amelyet kedden mutatott be a bizottság Strasbourgban, mindenképpen jelentős előrelépésnek tekinthető. Az elmúlt években uniós dokumentumok sora jelezte, hogy az EU foglalkozik a romák integrációjának kérdésével, és a magyar soros elnökség is kiemelten kezeli az ügyet - idézte fel. Mint mondta, az, hogy az EP nagy többséggel fogadta el a stratégiáról szóló jelentést a múlt hónapban, jelzi, hogy ez "megalapozott" dokumentum.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!