Belföld

2011.06.27. 11:31

Az MSZP nem támogatja a kormánypárti alkotmánybíró-jelölteket

Nem támogatja az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt megválasztását az MSZP a hétfői titkos szavazáson - ismertette a szocialista képviselőcsoport döntését Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető.

MTI

A pártelnök elmondta: nemcsak a jelöltek személyével, hanem a megválasztásukhoz vezető eljárással sem tudnak azonosulni, elutasításuk így annak is szól.
Mesterházy Attila kitért arra is: az MSZP nem támogatja a hamburgeradónak nevezett népegészségügyi termékdíj bevezetését sem, mivel annak a szocialisták véleménye szerint csak a pénzbehajtás a célja. Hozzátette: a kormány 20 milliárd forintot akar beszedni az adó révén, amit a gyártók és a forgalmazók a fogyasztókra fognak terhelni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a hamburgeradónak nem az egészségvédelem a célja, mert ha így volna, akkor alkoholtermékekre, így például a pálinkára is kivetnék, annak ugyanis "legalább akkora egészségkárosító hatása van, mint a chipsnek".
Mesterházy Attila beszélt arról is, hogy az idei büdzsé módosítására irányuló kormánypárti javaslatot - amelynek tárgyalását hétfőn kezdi a parlament - az MSZP pótköltségvetésként értékeli. Hozzáfűzte, a 250 milliárd forintos költségvetési zárolás után a kormány ősszel újabb 100 milliárdos zárolásra kényszerülhet, elsősorban az egykulcsos adórendszer következményeként.
A magyar és a kínai kormányfő tárgyalásairól szólva az MSZP elnöke kifejtette: bebizonyosodott, hogy volt értelme a két ország között az elmúlt két ciklusban kezdődött kapcsolatépítésnek, amely a mostani "hasznos és jó" együttműködési megállapodás aláírásához vezetett. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a Fidesz "az üléspontjához igazította az álláspontját", azaz amíg ellenzékből bírálta a szocialista kormányt, amiért kapcsolatot épít Kínával, mára "ezt a kritikájukat elfelejtették".
Arra a kérdésre, hogy az MSZP támogatni tudja-e azt a határozati javaslatot, amely az emberi jogok tiszteletben tartására szólítja fel a Kínai Népköztársaságot, és amelyet a Ház három évvel ezelőtt már elutasított - most pedig az LMP indítványára kerülhet újból az Országgyűlés elé - Mesterházy Attila úgy felelt: nem tárgyalt erről a szocialista frakció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!