Belföld

2011.06.17. 14:39

Cser-Palkovics: a Fidesz több ponton változtat a bünteőeljárási törvényre vonatkozó javaslatán

"Meghallgatta és meghallotta" a Fidesz a büntetőeljárási törvény tervezett módosításával kapcsolatos szakmai véleményeket, és több ponton változtat az eredeti javaslaton - közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Cser-Palkovics András, megerősítve, hogy módosítanak a kiemelt jelentőségű ügyek őrizetbe vételi és gyanúsítotti kihallgatási szabályain.

MTI

Az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke által "tisztaság és gyorsítás" névvel illetett törvénycsomag eredeti tervei szerint kiemelt jelentőségű ügyekben a fogvatartott az őrizet első 48 órájában nem találkozhatott volna védőjével, ezt azonban úgy módosítanák, hogy az őrizet első 24 órájában lenne megtiltható a terhelt és a védő érintkezése a konkrét ügy egyedi körülményei alapján az ügyész rendeletére. A főszabály azonban továbbra is az - a kiemelt jelentőségű ügyekben is -, hogy a védő találkozhat és beszélhet a védencével - mondta Cser-Palkovics András.
A gyanúsítotti kihallgatást érintő - a strasbourgi bíróság egyik döntését alapul vevő - módosítási javaslatról kifejtette: ha az őrizet első 24 órájában történik meg a kihallgatás, és az ügyész az ügy egyedi körülményei alapján mégis megtiltotta a terhelt és a védő érintkezését, a védő a gyanúsított kihallgatásán sem lehet jelen. (Eredetileg azt tervezték, hogy ha a kihallgatás az őrizet első 48 óráján belül történik meg, a gyanúsított kihallgatásán nem vehet részt védő.)
A hivatkozott strasbourgi bírósági döntésben - a fideszes indítvány indoklásában foglaltak szerint - a testület kimondta: ahhoz, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog kellően gyakorlati és hatékony maradjon, a terheltnek rendelkezésére kell, hogy álljon az ügyvédi segítség a rendőrségi kihallgatás legelejétől fogva, ha csak a konkrét ügy egyedi körülményei alapján igazolható, hogy kényszerítő okok állnak fenn ezen jog korlátozására.
A politikus kérdésre azt mondta, a poligráf használatára vonatkozó tervezett passzusokban nem történik változás a módosító indítványok alapján.
Arra, hogy Rubovszky György (KDNP) teljesen elhagyná a törvénymódosítási javaslatból a védő nélküli fogva tartási időt, Cser-Palkovics András úgy reagált: szerinte Rubovszky György még úgy nyújtotta be módosító indítványát, hogy nem ismerte az ő javaslatait. Hozzátette, úgy véli, a fideszes kezdeményezés a kérdést megnyugtató módon kezeli. Az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnöke szerint módosító indítványai találkoznak a Répássy Róbert igazságügyi államtitkár által megfogalmazott szakmai javaslatokkal is.
A kormánypárti politikus szólt ugyanakkor arról is, hogy nem tudnak mit kezdeni "azzal a megdöbbentő nyilatkozattal", amelyet az ügyvédi kamara elnöke, Bánáti János tett. "Biztosak vagyunk benne, hogy Bánáti János ezzel a véleményével nem tükrözi az ügyvédtársadalom többségének véleményét" - közölte.
Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, le kell rombolni a büntethetetlenség mítoszát, és ki kell jelenteni, hogy elfogadhatatlan a legjelentősebb ügyek évekig tartó elhúzódása. A "tisztaság és gyorsítás" törvénycsomag alkotmányos és demokratikus módon célozza meg ezeket a változtatásokat - tette hozzá.
Az alkotmányügyi bizottság kedden nyújtotta be a parlamentnek az egyes eljárási és az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosításáról szóló javaslatát, amellyel egyebek között megalkotnák a kiemelt jelentőségű ügy kategóriáját. Ezek egyik sajátossága az lenne, hogy az ügyész maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!