Belföld

2012.02.18. 18:46

Az MSZP támogatást ajánlott egy új, nemzeti légitársaság létrehozásához (frissítve)

Az MSZP-frakció támogatja a kormányt egy új nemzeti légitársaság mielőbbi megalapításában és beindításában. A Fidesz később közleményben reagált.

MTI

Józsa István, az ellenzéki párt gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján egy új, üzleti alapon működő, piacképes nemzeti légitársaság felállítását sürgette. Megjegyezte, hogy ennek szükségességét támasztja alá a foglalkoztatás és az idegenforgalom visszaesése, valamint a versenytársak aktivitása is. Mint mondta, megítélésük szerint az új társaság a régi Malév terheitől megszabadulva, új stratégiával, piaci alapon is rentábilis lehet.     
"A Malév hirtelen és tragikus leállása közvetlenül a kormány határozatlansága, tétovasága és a Malév vezetésének az ügyetlensége miatt történt" - jelentette ki Józsa István, hozzátéve, hogy összefogásra van szükség az új légitársaság beindításához. Úgy véli, ma még együtt van az a tudás és tehetség, amellyel ezt sikeresen meg lehet tenni.     A szocialista politikus arra is kitért: részt vesznek a Malév helyzetét feltáró parlamenti vizsgálóbizottság munkájában, de nem szabad megvárni a bizottsági munka végét egy új társaság alapításával, mert az jelentős időveszteséggel járna, ami rontja a piaci indulás esélyét. A korrektség azt diktálja, hogy a társaság történetét az 1990 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálja a testület - mondta.

Fidesz: a szocialisták aggodalma elkésett

A Fidesz szerint kissé elkésett az MSZP aggodalma a Malévért, miután a szocialisták kormányzása alatt történt a légitársasággal az elmúlt két évtized egyik legkárosabb privatizációja és végül csődhöz, százmilliárdos tartozásokhoz vezető újraállamosítása - így reagált a kormányzó párt szóvivője Józsa István MSZP-s frakcióvezető-helyettes szombati sajtótájékoztatójára.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nyilván a szocialisták is belátják, hogy nem könnyíti meg egy új nemzeti légitársaság megalapítását mindaz, ami a Malévvel történt: a légitársaság privatizációja, majd újraállamosítása, továbbá az, hogy "a reprivatizációs eljárást felügyelő pénzügyminiszter bevásárolta magát és átült a Malévet feljelentő konkurens légicég igazgatóságába".

A szóvivő ugyanakkor üdvözölte, hogy a szocialisták hajlandók részt venni a vizsgálóbizottság munkájában, mert így kiderülhet, hogy mi és miért történt a magyar légitársasággal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!