Belföld

2012.08.24. 11:39

Ceglédi konfliktus - Az MSZP az emberi jogi bizottság összehívását sürgeti (frissítve)

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását javasolja Lendvai Ildikó, a testület szocialista tagja annak kapcsán, hogy szerinte "az elmúlt napok ceglédi eseményei világossá tették, szervezett provokáció készül annak érdekében, hogy a helyi konfliktusok erőszakba csapjanak át".

MTI

Az emberi jogi bizottság elnöke nem hív össze rendkívüli ülést

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke nem tartja indokoltnak, hogy szocialista kezdeményezésre összehívja a testület rendkívüli ülését a ceglédi konfliktussal összefüggésben, azzal azonban egyetért, hogy foglalkozni kell az üggyel.

Lukács Tamás (KDNP) pénteken az MSZP-s Lendvai Ildikó javaslatára reagálva az MTI-nek azt mondta: a bizottságnak valóban foglalkoznia kell a ceglédi esettel, ahogy más hasonló konfliktusokkal is, ám ezt megfelelő előkészítettség mellett kell megtennie.
Szerinte ha előkészítés nélkül ülésezik a testület, "az shownak jó, de másnak nem". Úgy vélte: meg kell várni a Belügyminisztérium jelentését a rendőri intézkedések elmaradása tekintetében, valamint tanulmányozni kell az állami erőszakmonopólium védelméről szóló jogszabályokat, amelyek rögzítik, milyen tevékenységeket láthatnak el egyesületek. Ugyancsak vizsgálni kell az Alkotmánybíróság gyűlöletkeltést érintő döntéseit, valamint azt a bírósági határozatot, amely engedélyezte a Magyar Nemzeti Gárdának, hogy a Hősök terén tartsa meg avató ünnepségét március 15-én - tette hozzá. 
"Jó reggelt kívánok!" - mondta Lukács Tamás azzal kapcsolatban, hogy Lendvai Ildikó öt nappal a ceglédi események után sürgeti a rendkívüli bizottsági ülést és vitatta, mi értelme lenne a sürgősségnek.
    
A bizottsági elnök választ vár az ellenzéki politikustól arra, miért nem házszabályszerűen jár el a testület összehívása tekintetében, jelezve: nem kapta meg a képviselő nyílt levelét, így annak pontos tartalmát nem is ismeri. 
Lendvai Ildikó szerint "az elmúlt napok ceglédi eseményei világossá tették, szervezett provokáció készül annak érdekében, hogy a helyi konfliktusok erőszakba csapjanak át". Nyílt levelében - amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez - azt írta, az emberi jogi és kisebbségi kérdésekben felelősséget viselő parlamenti bizottságnak kötelessége útját állni egy ilyen folyamatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!