Belföld

2013.05.27. 19:50

EU-kártya - jól jöhet nyaraláskor

Székesfehérvár - Ne induljon el nyaralni EU-kártya nélkül! - tanácsolja a kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szerve.

Tribolt Lajos

Az  Európai Egészségbiztosítási kártyát  minden érvényes TAJ kártyával rendelkező magyar állampolgár ingyenesen  igényelheti. Segítségével pedig 31 országban, köztük Horvátországban is igénybe  vehetők egészségügyi ellátások a magyar egészségbiztosítás terhére -  tájékoztatott Varga Károlyné igazgató.

A júniustól kezdődő nyaralási szezonban több százezer család utazik el külföldre, hogy  az év közbeni fáradalmakat kipihenje. Horvátország sikere évek óta töretlen, még  mindig a legnépszerűbb külföldi úti célnak számít a magyarok körében. Kevesen  tudják, hogy egy, a két ország közötti egyezménynek, illetve Horvátország 2013. július  1-jei EU-csatlakozásának köszönhetően a magyar egészségbiztosítás terhére déli  szomszédunknál is ellátnak minket az orvosilag szükséges esetekben, mindössze az  EU-kártyát kell kiváltani hozzá utazás előtt.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja  el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam  társadalombiztosítási-egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló  egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, ahol az adott tagállam állampolgárát is  megillető egyenlő elbánás elve alapján jár az ellátás.  Az EU-kártyát  a megyei egészségbiztosítási pénztárnál  lehet  igényelni, s 36 hónapig érvényes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!