Bicske

2014.07.08. 16:05

Jó szülőnek születünk?

Bicske - Röviden szülőklubnak is nevezhető, de inkább a szülői szerepre való felkészítői klubnak titulálják a szervezők a rendszeres találkozókat. Többgenerációs tapasztalatcserék, szakember segítségével.

Zsohár Melinda

Koronként ugyancsak sokat változott a gyermeknevelési modell onnantól kezdve, hogy kicsi felnőttként kezelték az utódokat, odáig, hogy semmi korlátot nem szabnak a legújabb nemzedékeknek. A 20. századtól valóban nagyobb hangsúlyt kapott minden civilizációban a tudatos nevelés, különösen ott, ahol kevés gyermek születik. Az édesanyák legendás ösztönei évmilliók óta tartják életben az emberiséget, mai hétköznapjainkban azonban sokat segíthet egy-egy okos tanács és módszer mind a gyermeket, mind az unokájukat váró szülőknek és nagyszülőknek.

A Bicskei Egészségügyi Központ nagyszabású programja végrehajtására alakított Egészségfejlesztési Iroda (EFI) vezetője, Artainé Deák Anikó a tapasztalt váli védőnőt, Kárpáti Hajnalkát kérte fel a szülőklub vezetésére a helyszín egyelőre nem eldöntött. Csákvár és Felcsút szerepel a tervben, ám mivel a program 16 településre kiterjedő, más is szóba jöhet az igények szerint.


Kárpáti Hajnalka védőnő (b) mellett Horváth Ildikó, akinek karján pici fia, az ifjabb Marton Henrik mosolyog édesen (Fotó: Marton Henrik)

- Manapság inkább azt tanácsoljuk a leendő édesanyáknak, akik tudatosan szeretnék nevelni, gondozni gyermeküket, hogy bátran hallgassanak a szívükre, az ösztöneikre! - mondja ki a kulcsmondatot Kárpáti Hajnalka. Az elkötelezett szakember 34 éve dolgozik a pályán, szinte végig Válban, tapasztalatai alapján is állítja, hogy összetett dolog szülőnek lenni. A párok felállása, a házasság intézménye is robbanásszerűen módosult az utóbbi két évtizedben, s a vagyoni helyzet, az értékrend, a kulturáltság, a világkép erősen befolyásolja a szülői magatartást foglalja össze a beszélgetések során szóba kerülő témákat Hajnalka. Semmiképpen nem kíván mintát adni, a hajdan alkalmazott szentenciákat is elkerüli, szögezi le. Ám eligazodni, a nehéz életfordulókra egy-egy javaslattal szolgálni megkönnyítheti a bizonytalan, vagy tanácstalan fiatal, esetleg segíteni akaró nagyszülő dolgát.

A magzat kilenc hónapos fejlődése alatt a lelki fejlődése is elindul a gyermeknek, s a szülőnek, a születés csodáját pedig a hosszú fészekelhagyás követi. A tökéletes nevelés lehetetlen, s minden gyermek eltérő személyiség. A szülőklubban a sírós kisbaba és a lázadó kamasz problematikája is terítékre kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!