Bulivan

2013.01.14. 16:31

Az idén övék lett a Glóbusz

A színész-rendező, Ben Affleck Argo-akció című munkája kapta a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat a Los Angelesben, vasárnap éjjel tartott díjkiosztó ceremónián.

Szabó Zoltán

A legjobb drámai alkotások kategóriájában diadalmaskodott Ben Affleck filmje, ami a vetélytársakat (Django elszabadul - Quentin Tarantino, Lincoln - Steven Spielberg, Pi élete - Ang Lee, Zero Dark Thirty - Kathryn Bigelow) tekintve  nem kis teljesítmény. Az Argo akcióért - amely az 1979-es túszdráma idején végrehajtott amerikai mentőakció történetét meséli el - Affleck a rendezői glóbuszt is megkapta. Más kérdés, hogy ismét csak bebizonyosodott: a Golden Globe nem feltétlenül az Oscar előszobája. Utóbbiban ugyanis Afflecket nem jelölték a legjobb rendezők között.

 

 

Az Argo-akció mellett az est másik nagy győztese A nyomorultak volt, amelyet a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók a legjobb musicalnek ítéltek. A Jean Valjeant megszemélyesítő Hugh Jackman kapta a legjobb színésznek járó elismerést a musicalvígjáték kategóriában, ugyanebben a műfajban pedig a Fantine-t alakító Anne Hathaway vitte el a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.
A legjobb drámai filmszínésznek járó Golden Globe-ot Daniel Day-Lewis nyerte el a Lincoln elnök életéről Steven Spielberg rendezésében készült alkotás címszerepéért. A 12 Oscarra jelölt Lincoln, amelyet a Golden Globe-on összesen hét kategóriában terjesztettek fel, és amelyet maga Bill Clinton volt elnök konferált fel a díjkiosztó gálán, vasárnap ezt az egyetlen díjat kapta. Ugyancsak elmaradt a várakozásoktól a Pi élete című film, amely Mychael Danna komponista jóvoltából csak a legjobb filmzene kategóriában győzött.

 

 

A legjobb drámai filmszínésznőnek Jessica Chastaint, az Oszama bin Laden likvidálásáról szóló Zero Dark Thirty főszereplőjét találták. Musical és vígjáték kategóriában a hölgyek közül Jennifer Lawrence lett a díjazott, a Napos oldal című film női főszerepéért.

A Django elszabadul című western rendezője, Quentin Tarantino a történet forgatókönyvéért vehette át az arany földgömböt, a filmben szereplő osztrák Christoph Waltz a legjobb mozifilm-mellékszereplő lett. A gálán további osztrákok is felvonultak: ahogy az várható volt, legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat Michael Haneke vehette át a Szerelem című, öt Oscarra jelölt alkotásáért. A Cecile B. DeMille-életműdíjat az idén Jodie Foster színész-rendező kapta.

 

 

A várakozásoknak megfelelően Adele és Paul Epworth Skyfall című Bond-betétdalát ítélték a legjobbnak. A legjobb tévéfilm pedig a Versenyben az elnökségért című film lett, amely besöpörte a kategória legjobb színésznőjének (Julianne Moore) és legjobb mellékszereplőjének (Ed Harris) járó elismerést is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!