Esélytelen fizikai munkások? Negatív rekord a munkanélküliségben!

Közép-Dunántúl, Fejér - A munkanélküliek számának növekedést tekintve márciusban második helyre csúszott vissza a régió, de örülni nincs ok: a nyilvántartásban szereplők száma ötször akkora, mint egy évvel korábban volt.

feol.hu

A KSH által számított munkanélküliségi ráta 6,4 százalékos a régióban

A KSH 2008. IV. negyedévi munkaerő-felmérése alapján a Közép-dunántúli régióban a gazdaságilag aktív népesség száma 494,3 ezer fő, ami 3600-as növekedést mutat az előző negyedévhez képest, az egy évvel korábbi létszámuknál viszont  már 9,1 ezerrel több.  A foglalkoztatottak száma 462,8 ezer, az előző negyedévinél 700-al magasabb, az egy évvel korábbi értéknél épp 2 ezer fővel több. Ez 54,1 százalékos foglalkoztatási szintet jelent, ami 3,7 százalékponttal magasabb, mint az országos 50,4 százalékos mutató. A KSH által számított munkanélküliségi ráta 6,4 százalékos a régióban, ami az előző negyedévi értéket 0,6, az egy évvel korábbit pedig 1,4 százalékponttal meghaladja, de az országos 8,0 százaléknál még így is 1,6 százalékponttal kedvezőbb.

Veszprém regisztrálta a régióban a legtöbb álláskeresőt

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartásában március hónap végén 57 442 álláskereső szerepelt, ez 3829 fős (7,1 százalékos) növekedésnek felel meg az előző hónaphoz képest. A legnagyobb számban (1,4 ezer főt meghaladóan) Komárom-Esztergom megyében nőtt a létszám, ami 11,1 százalékos emelkedésnek felel meg. Fejérben is több mint 1200 fős (6,1 százalékos), Veszprémben pedig 1100-at meghaladó (5,7 százalékos) növekedést tapasztalhattunk februárhoz képest. Az utóbbi három hónapban Veszprém regisztrálta a régióban a legtöbb álláskeresőt, de e hónapban Fejér átvette a vezetést 21 625 fővel. Ez a régió nyilvántartottainak 37,6 százaléka.

Hogy áll a növekedés?

Az előző év azonos hónapjához mért bővülés az egy hónappal ezelőttihez mértnél is nagyobb, a nyilvántartásban szereplők számában több mint ötször akkora (19 360 fős) növekedés következett be. Ezzel régiónké a második hely az országos rangsorban az előző hónaphoz (7,1 százalék), s az első hely az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyított növekedés (50,8 százalék) tekintetében. Ez abból adódik, hogy az előző év azonos hónapjához képest mindhárom megyében jóval 42,169,6 százalék közti mértékben magasabb az álláskeresők száma, s ezzel a régió megyéi az első (Komárom-Esztergom), a negyedik (Veszprém) és az ötödik helyen (Fejér) állnak az országos rangsorban. 

Az álláskeresők négyötöde fizikai állománycsoportú

Március hónap folyamán a nyilvántartásba belépők száma 8817 fő volt. Számuk az előző hónaphoz képest 7,1 százalékkal (678 fővel) mérséklődött. A belépők 90,8 százaléka nem pályakezdő álláskereső, és több mint négyötödük fizikai állománycsoportú. A nyilvántartásba kerülők 55,2 százaléka férfi. Az e hónapban álláskeresővé válók több mint háromtizede legfeljebb általános iskolai végzettségű, kétötödük szakmunkásképző, szakiskolai, háromtizedük ennél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!