Ausztrália ígéretet tett Oroszország elszámoltatására az Ukrajna felett lelőtt MH17-es járat ügyében – frissül

875. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Gyászolók a Donyeck megyei Hrabovo település közelében 2014. július 17-én lelőtt, az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es repülőgép áldozatainak emlékhelyén 2017. július 17-én, a tragédia harmadik évfordulóján

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olakszandr Jermocsenko

Cikkünk frissül!

Ausztrália ígéretet tett Oroszország elszámoltatására az Ukrajna felett lelőtt MH17-es járat ügyében

Ausztrália megígérte szerdán, hogy számon kéri Oroszországon a Malaysia Airlines MH17-es járatának 10 évvel ezelőtti, Ukrajna feletti lelövését, amely 298 ember halálát okozta.

Az Amszterdamból a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-est 2014. július 17-én találta egy orosz gyártmányú BUK föld-levegő rakéta az oroszbarát szeparatisták által tartott ukrajnai terület felett. Minden utas és a személyzet életét vesztette, köztük 38 ausztrál is.   

Ausztrália "nem hagyja magát eltántorítani attól az elkötelezettségétől, hogy elszámoltassa Oroszországot" - mondta Penny Wong külügyminiszter a canberrai parlamentben tartott megemlékezésen az áldozatok családtagjainak és a kormány képviselőinek.   

"Megerősítem közös törekvésünket az igazság kiderítésére, az igazságszolgáltatásra és az elszámoltatásra a 2014. július 17-i kegyetlenség ügyében" - mondta a külügyminiszter az eseményen, amelyen az összes elhunyt ausztrál nevét felolvasták, a családok pedig aranyszínű virágokat helyeztek el egy koszorún.   

Egy holland bíróság 2022-ben három férfit - két orosz és egy ukrán állampolgárt - távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt gyilkosságért és a repülőgép megsemmisítésében játszott szerepért.   

Ausztrália és Hollandia a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezethez (ICAO) fordult Oroszországgal szemben, amely az ENSZ korlátozott hatáskörrel rendelkező szerve. Oroszország tagadja, hogy bármi köze lenne az incidenshez.   

Paul Guard, aki a szüleit vesztette el a balesetben, azt mondta, hogy az elmúlt tíz év "hosszú út" volt. "Mindig is a konfliktusnak tulajdonítottam a fő felelősséget ezért a tragédiáért. Nem hiszem, hogy bárkinek is szándékában állt volna lelőni egy utasszállító repülőgépet" - mondta az ABC ausztrál televíziónak.

Lezártak 14 határ menti orosz falut

Oroszország kénytelen volt lezárni 14 határ menti falut Belgorod régiójában a határon túli harkovi régiót ért ukrán támadások miatt. „Július 23-tól 14 olyan lakótelepre korlátozzuk a hozzáférést, ahol a működési helyzet rendkívül nehéz” – mondta Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó. Az orosz hadsereg májusban szárazföldi offenzívát indított az északkeleti Harkiv régió ellen, amelynek célja puffer vagy „egészségügyi zóna” létrehozása volt a belgorodi régió védelmére, de ehelyett Ukrajnából folyamatos lövöldözés és dróntámadások érték a katonákat.

ORFK: több mint 11 500-an érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 6226-an léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5443-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában