Távhő: Fehérváron jelentős a spórolás, áprilistől féláron adják

Székesfehérvár - Majd húsz százalékkal kevesebb fűtési hőt használtak fel a három évvel ezelőttihez képest idén a város távfűtött lakásai. Az ok: az energiatakarékos felújítás.

Házi Péter

Még egy hét és véget ér a fűtési szezon, melynek átlaghőmérséklete összességében nagyjából megegyezett a 2007-2008-as téllel. A hónapok között viszont nagy különbségek voltak,  mert amíg az idei február átlagos hőmérsékletű volt, addig a  tavalyi fűtésszezonban igen enyhe februárban volt részünk. A mostani szezonban különösen a január volt jóval hidegebb a szokásosnál. 

Ha összehasonlítjuk az elmúlt három év adatait, kiderül, hogy a város egyre kevesebb energiát használ a távfűtésre. Mint ugyanis Pájer Sándor, a Széphő Zrt. hőszolgáltatási vezérigazgató-helyettese kérésünkre összehasonlította, a 2006-2007-es télhez képest 16-18 százalékkal fogyott kevesebb hőenergia. Ennek oka elsősorban a panelházak energiatakarékos felújításában kereshető. Az első épületek még 2005 körül nyerték el a pályázati támogatást, így a 2006-2007-es télen már az összfogyasztásban is látszott a korszerűsítés eredménye, 2007-2008-ban pedig még több épület felújítása fejeződött be.

A mostani huszonöt fokokban első hallásra kicsit viccesnek tűnhet, de a fűtési szezon április 15-ei hivatalos lejárta után külön, a ház fűtési megbízottjának írásos kérésére a Széphő Zrt. beindítja a fűtést, ráadásul az április 15-től május 15-ig tartó időszakban ötven százalékos díjkedvezményt kapnak a megrendelők. Az árkedvezmény alapját egyébként a gázmotorok által megtermelt villanyáram nyeresége teremti meg, ebből gazdálkodható ki a díj időszakos mérséklése. (Ez egyébként a gázmotoros erőműnek sem rossz, hiszen ha több hőt adhat el, több villanyáramot is tud termelni.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!