Későn perelt a kegyeleti jog megsértése miatt

FMH - Elévülés miatt szerdai tárgyalásán elutasította a Fejér Megyei Bíróság azt a keresetet, amelyet kegyeleti jog megsértése miatt egy volt munkaszolgálatos leánya nyújtott be a Fővárosi Bíróság ítéletének indoklása ellen - közölte az MTI érdeklődésére a bíróság szóvivője.

feol.hu

Gieszné Boda Orsolya a per előzményeit ismertetve elmondta: a munkaszolgálatos a II. világháború idején, a volt Szovjetunió területén hunyt el. Leánya 2000-ben kárpótlási keresetet nyújtott be édesapja halála miatt a kárpótlási hivatalhoz, amit azonban az elutasított. 
    
A nő a döntés ellen a Fővárosi Bíróságnál élt keresettel. Azt ugyancsak elutasították és fellebbezés hiányában a döntés jogerőre emelkedett. 
    
A bíróság indoklásában foglaltak ellen tavaly decemberben a kegyeleti jog megsértése miatt nyújtott be újabb keresetet a nő. A per lefolytatására a Fővárosi Ítélőtábla a Fejér Megyei Bíróságot jelölte ki. 
    
A felperes arra alapozta a keresetét, hogy a Fővárosi Bíróság ítéletében egy visszamenőlegesen hatályon kívül helyezett korabeli  jogszabályi rendelkezésre, arra az 1942-es törvénycikkre hivatkozott, amely szerint a munkaszolgálat kisegítő katonai tevékenységnek számított. 
 Az pedig  - vélte - nem szolgálhatott volna a döntés alapjául.  
    
Az idős nő azzal érvelt, hogy a Fővárosi Bíróság ítéletébe annak idején azért nyugodott bele, mert nem tudott arról, hogy létezik a kegyeleti jog. A bíróság szerint az, ha valaki előtt nem ismert a jogszabály, "nem akasztja meg az elévülést". 
    
A Fejér Megyei Bíróság elévülés miatt utasította el a keresetet, annak egyéb indokaival nem is foglalkozott. A felperesnek az ítélet írásba foglalását követően 15 napja van arra, hogy döntsön a fellebbezésről.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!