Kislángi aratónap - Dudar Alexandra a kalászkirálynő

Kisláng - A Fejér megyei településen a hagyományos aratónap eleveníti fel a régi idők emlékeit, búzaszenteléssel, aratóversennyel, tarlófutással, kalászkirálynő választással és aratóbállal.

Varga József

Az alapítvány július 11-ére, szombatra hirdette meg a nyolcadik aratónapot. A hagyományőrzésen és a közösségfejlesztésen túl a résztvevők azok előtt is tisztelegnek ilyenkor, akik a kenyérnek valót biztosítják mindannyiunk számára. 


(Fotók: FMH)

Az aratóbandák az előző napi eső miatt csak 10 óra magasságában vonultak fel a mezőre, majd megáldották és megszentelték a gabonát. 

Az aratóbandák tagjai megkóstolták az aratópálinkát - melyet Falusi István aratógazda és Tóth Teréz polgármester kínált körbe -, azután kezdetét vette a hagyományos kézi aratóverseny.

Az aprónépet népi játszóház várta, s megrendezték a tarlófutást is. Gyerekek és felnőttek vágtak neki mezítláb a távnak a frissen vágott tarlón. 

"Csúsztasd a talpad, úgy nem sérülsz meg!" - tanácsolták az idősebbek az ifjaknak. A zsűri végezetül mind az öt csapatot győztesnek kiáltotta ki, s Dudar Alexandra személyében megválasztotta a kalászkirálynőt. 

Az aratóebédet - az ízletes babgulyást és sült csülköt - közösen fogyasztotta el a baráti kompánia. Jól csúsztak rá a tüzes borok és a hűvös sörök. 

Az esti aratóbál az ifjúsági klubosok nyitótáncával indult. A vendégeket tombola és büfé várta, a talpalávalót Dudar Ferenc "húzta" kivilágos kivirradtig. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!