Vizsgálat a színházfelújítás miatt - omlik a vakolat, ázik az épület

FMH - Műszaki vizsgálatot indított Fehérvár jegyzője a Vörösmarty Színház felújításával kapcsolatban, mert több olyan hiba is előjött az elmúlt időszakban, ami a nem megfelelő kivitelezéssel lehet összefüggésben.

Házi Péter


Orosz István (jobbra) a sajtó előtt mutatta meg a kivitelezési hibákat: például leválnak a burkolatok, ez jól látható a Koch László utcai bejáratnál
Fotó: FMH

- A színház felújításával kapcsolatban felmerül a nem megfelelő munkavégzés gyanúja, ezért a napokban megkezdődött egy szigorúan műszaki szempontú vizsgálat statikai és más szempontok alapján, melyet független szakértők végeznek. Reményeink szerint ennek eredménye szeptember elejére meglesz  - jelentette ki kedden a sajtó képviselői előtt Orosz István, az önkormányzat városi szolgáltatások bizottságának elnöke, egyben a  Fidesz városi alelnöke. Hozzátette, alapos a gyanú, hogy az építkezés során a kiviteli tervektől eltértek, ám jelenleg még nem tudni, engedélyezte-e valaki ezt  az önkormányzat részéről, vagy a kivitelező Baucont Zrt. önhatalmúlag  tért el a tervektől.

A színház jelenlegi legnagyobb problémája a vizesedés, az emiatt leváló vakolatok, burkolatok: például a Koch László utcai bejáratot is azért kellett lezárni, mert veszélyessé vált. Egy ilyen méretű épület utólagos vízszigetelése szinte megbecsülhetetlen összeg, a szükségessé váló garanciális javítások összege Orosz becslése szerint több százmillió forintra rúghat. Ugyancsak javításra szorul a próbaszínpad hűtése. Igencsak megnehezíti a garancia érvényesítését, hogy a Baucont Zrt. a múlt hónapban becsődölt. A próbaszínpad hűtését  máig sem sikerült megjavítani.
Lapunk kérdésére, miszerint lesz-e felelősségrevonás, ügyészségi feljelentés az ügyben, Orosz István annyit mondott, mindez a vizsgálat eredményének függvénye. Az ügyben megpróbáltuk elérni a Baucont Zrt-t, ám a cég pesti központjában már csak a portás dolgozik. A színház felújítását nyomon kísérő műszaki ellenőrt, Pulai Pétert sem sikerült kedden elérnünk.
Mint ismert, a székesfehérvári Vörösmarty Színház felújítása állami támogatással valósult meg, és négy és fél milliárd forintba került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!