Színházfelújítás: még érvényes a hibajegyzék

Székesfehérvár - A végéhez közeledik az önkormányzat megbízásából indult szakmai vizsgálat a Vörösmarty Színház kivitelezési hiányosságainak ügyében. A hiányosságok maradtak.

Kocsis Noémi

Várhatóan február elejére készül el az a teljes vizsgálati dokumentum, amelyet a fehérvári önkormányzat, illetve a város jegyzője megbízásából készít  a vizsgált kérdések jellegéből fakadóan két szakértő. Az építkezésre magára vonatkozó pontokban a novemberi színházbejárásnál a kivitelezés hiányosságait már részben érintő szakértő, Barabás Emőke vizsgálódik, ő kérdésünkre megerősítette, február elejére meg lesz a szakértői vélemény. A színház átadása óta csődeljárás alá vont kivitelező, a Baucont Zrt. felszámolását végző cég szakértője közben azt vizsgálja, jogos-e a város 440 milliós kárigénye, amit a létező, 68 pontos hibajegyzék alapján nyújtott be a garanciális javítások elvégzése érdekében?
Barabás Emőke novemberben jelezte, az iratok beszerzése az alap, de ez sem megy könnyen, akkoriban az építési naplót elemezte, hogy kiderüljön, milyen anyagokat hogyan építettek be az épületbe.
- Akkori előfeltevéseim nyolcvan százaléka beigazolódott. Még hátra van néhány dokumentum átvizsgálása. A végleges építési engedélyt például szeretnénk összevetni a megvalósítási tervvel - mondta el Barabás Emőke.
Közben elértük Pulai Pétert, aki annak idején az építkezést lebonyolító Számít Kft. alvállalkozója volt, s mint ilyen, a kivitelezés műszaki ellenőrzésével foglalkozott, az önkormányzat megbízásából. Mint elmondta, nekik annál tovább nem terjedt a hatalmuk, hogy a már említett garanciális hibajegyzéket a kivitelezőnek átadták, és teljesítés esetén természetesen ellenőrizniük is kellett volna. Ám a teljesítés - mint korábban már írtunk róla - mindmáig nem történt meg. A hibajegyzék kis változásokkal 2006. december közepe óta érvényes, kisebb tételeket azóta sikerült helyrehozni, de új hibák is keletkeztek.
Átadáskor létezett kétszáz és pár, a teljesítéshez tartozó hiba. A kivitelező javította, maradtak a garanciális hibák: ide tartoznak amik egyszer már elkészültek, de meghibásodtak, eltörtek stb. Ezeket kellett volna a garanciális időn belül folyamatosan javítania a kivitelezőnek.
A garanciális idő lényeges kérdés. A jogszabály ugyan egy évet ír elő, de a kivitelező a pályázatában öt esztendőt vállalt (ez vélhetőleg sokat nyomott a latban a pozitív elbíráláskor). Ez 2010. november 25-én jár le, utána nehezebb lesz elérni a hibák kijavíttatását. Barabás Emőke hozzátette: ha a garanciális javítások egy éven belül megtörténtek volna, mintegy 210 millió forint lett volna a visszatartási összeg, de ez egy év után automatikusan 38 millióra esett vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!