Ismerjük meg értékeinket!

Megyei körkép - A tavalyi műemléki világnapon először indítottak akciót a hazai műemlékek népszerűsítésére. Az idén újra országszerte várják a látogatókat: Fejér megye több műemlékét is fel lehet keresni április 17-én és 18-án. A látnivalókhoz igyekszünk most kedvet csinálni.

Gábor Gina

Dégen a Festetics-kastélyban szombaton és vasárnap is 10-től 18 óráig kedvezményes belépővel barangolhatunk a világnap alkalmából.  A gyönyörű klasszicista kastélyt óriási  angolpark öleli  körül.  A kastélyhoz sok legenda fűződik: hazánk  szabadkőművességének  titkos központjaként emlegetik. Tény, hogy sokáig  ott  őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

Dunaújvárosban az Intercisa Múzeum kiállítóhelyét, a római korból feltárt műemlékegyüttest, a Római Kőtárat és Romkertet, a Római Kori Fürdőt tekinthetik meg díjmentesen április 17-én 13-tól 17 óráig a látogatók.  A mai város területén az  első katonai tábort Domitianus uralkodása alatt, az 1. század végén építették. A  tábor és a köré szerveződött polgári település a  legjobban feltárt római lelőhelyek egyike hazánkban.  A római életforma elterjedésével a tartományokban is megjelent a fürdőkultúra: ezt jelzi az 1992-ben feltárt a  fürdő is.
Fehérvárcsurgón a klasszicista stílusú Károlyi-kastély,   amit később 1910-ben  Ybl Miklós tervei alapján  részben eklektikus stílusban építettek át,  április 18-án 10-től 18 óráig díjmenetesen, idegenvezetéssel látogatható. A  kastély   amit gyönyörű angolpark vesz körül   ma kulturális központként működik, és több gyűjteményt is őriz.
Lovasberényben április 18-án 11-től 16 óráig kedvezményesen látogatható a klasszicista Cziráky-kastély. A kápolnával, és gazdasági épületekkel kiegészülő együttes romos  állapotában is képes felidézni hajdani pompáját.  
Móron a Bozóky Bormúzeum  Pincészet mindkét napon 9-től 19 óráig díjmentesen látogatható. A  Pince utcai műemlék présházban múzeumot alakítottak ki a régi  szőlőművelő és borászati eszközök bemutatására.
Nádasdladányban  a romantikus hangulatú Nádasdy-kastély mindkét napon 10-től 18 óráig kedvezményesen látogatható. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélyáról van szó: földszintjét felújították,  és bútorokkal is berendezték. Az Ősök Csarnokába fokozatosan visszakerülnek a család  tagjait ábrázoló festmények. A jelenleg is felújítás alatt álló   kastélypark növényritkaságokat is őriz.  
Székesfehérváron a Középkori  Romkert  Nemzeti Emlékhely ingyenesen látogatható mindkét napon  9-től 17 óráig A romkert a  régi Magyarország legfontosabb koronázó templomának, a Szent István király által alapított Szűz Mária királyi prépostsági templomnak a maradványait őrzi. Szent István királyt is ott temették el, államalapítónk  halála után pedig egészen  1543-ig minden magyar királyt e falak között koronáztak meg...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!