Milyen darabokat láthatunk a Vörösmarty Színházban?

Székesfehérvár - Hat nagyszínházi premier, négy bemutató a Pelikán Teremben és egy a stúdiószínpadon. Jelenleg ez szerepel a Vörösmarty Színház 2010-11-es műsortervében.

Szabó Zoltán

Minderre  szerdán derült fény - fogalmazhatnánk úgy is:  "vált  publikussá"-, mégpedig az önkormányzat kulturális  és turisztikai bizottságának  tanácskozásán.  Mint ahogyan a bemutatandó darabokra is, habár  a teátrum igazgatója, Vasvári Csaba  bizonyos kételyét fogalmazta meg a tekintetben, hogy célszerű-e már most, ebben a viszonylag korai időpontban  nyilvánosságra hozni a várható  műsort. A  címek azonban elhangzottak, az ülés nyilvános volt, színházba járó olvasóinkat pedig bizonyára  érdekli, hogy a közel egymilliárdos  költségvetésű, közpénzből működő intézményben mit láthatnak.   A  nagyszínházban a többi között egy közkedvelt operettet, a Mágnás Miskát. Továbbá  Arthur Miller: Az ügynök halála című  ismert, gyakran játszott színművét. A Jézus Krisztus szupersztár című híres rock-operát. William Shakespeare  drámáját, a Macbethet. A Kaviár és lencse című vígjátékot.   És lesz   gyermekszínházi előadás is, a Pán Péter, táncjátékban elmesélve.

A  Pelikán Terem  bemutatói között szerepel   egy új magyar darab:  Vasvári elmondta, hogy Domján  Edit és Szécsi Pál életéről szeretnének íratni színművet.   Egressy Zoltán  közkedvelt  műve, a Portugál is  gazdagítja a repertoárt.  Valamint a holland szerző, Maria  Goos: Kloáka (Cloaca)  című, számos országban  nagy sikerrel bemutatott és megfilmesített  darabja.  Krimit is láthat a Pelikán közönsége: Agatha Christie-művet állítanak színpadra.  A tavalyi kettővel  szemben egy  új előadást terveznek a  stúdiószínpadon, de emellett  műsoron tartják az Utazás a koponyám körül monodrámát.  Nem marad el a nyári színházi fesztivál sem, június közepe és július közepe között rendezik, olyan  vendégelőadások meghívásával, amelyeket  másképp aligha láthatna a     székesfehérvári  közönség.
A színházat is érintő, más városi rendezvényekre utalva Brájer Éva, a bizottság elnöke megemlítette:  Harmonia albensis az idén is lesz, a Musica regia sorsa azonban  igencsak bizonytalan.  (Vasvári egyébként   beszámolt a színház tavalyi évéről is:  néhány részletre és  felmerült kérdésre  későbbi évadértékelőnkben visszatérünk.)
A grémium döntött arról is, hogy 3,5 millió forinttal támogatja  az Ujházi Péter életét bemutató és a festőművész  70. születésnapjára elkészülő  400 oldalas, színvonalas  album megjelenését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!