Hétfőn kezdik a szivattyúzást a Székely utcában

Székesfehérvár - Végre az időjárás is alkalmas arra, hogy a városgondnokság hétfőn megkezdhesse a vízzel elárasztott Székely utcában a szivattyúzást, majd a fertőtlenítést.

Házi Péter

Soha nem fordult még elő olyan vízállási szint Fehérváron, mint az elmúlt hetekben: a 40-50 centis Gaja 260 centiméteren tetőzött, s a kritikus időszakban a vízgyűjtők folyása megfordult, visszafelé kezdtek el folyni a vizek - mondta Bozai István városgondnok a Székely utca problémájáról és az intézkedési lehetőségekről tartott sajtótájékoztatón. A Székely utcában elterjedt állításokat cáfolva - miszerint direkt engedték volna ide a vizet - kifejtette, jelenleg  nincsen olyan védmű, ami a visszafelé áramlást megakadályozhatta volna. Csak a Palotavárosnál van ilyen, ott sikerült meggátolni a visszaáramlást. A Székely utcában az apadás két napja megkezdődött,  a Lugosi árokban végre a helyes irányban folyik a víz, most van  értelme a szivattyúzásnak:  hétfőn homokzsákokból  védőgátat  építenek a zártkerti rész köré, s megkezdik a víz kiszivattyúzását. Ezután jön a fertőtlenítés,  a közterületen a városgondnokság végzi ezt el, a magánkerteknél pedig segítenek, amennyiben a tulajdonosok ehhez segítséget kérnek.
Brájer Éva, a körzet képviselője elmondta, az itt élők problémájáról régóta tud: a zártkerti ingatlanokat a hetvenes években parcellázta fel a téesz, ám mivel nagyon mélyen fekvő külterületről van szó,  építési engedélyt senki nem kapott a területre. A képviselő szomorúságát fejezte ki, hogy többen mégis rákényszerültek arra, hogy itt lakjanak. Hozzátette, azon a bizonyos napon, amikor a tulajdonosok a Városház téren tiltakoztak, a képviselő-testület előtt is elmondhatták problémájukat, s mindenki megpróbált segíteni, ezért köszönet illeti elsősorban a városgondnokságot és a polgári védelmet. Brájer Éva hangsúlyozta, lezárható védműveket kell elhelyezni a Gaja pataknál, hogy hol, arról a szakembereknek kell dönteniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!