Végelszámolás előtti bizonytalanság a bányában

Pusztavám - A Vértesi Erőmű Zrt. folytatja a végelszámolásra történő felkészülést - a végelszámolására vonatkozó konkrét döntés a tulajdonosi és kormányzati egyeztetéseket, és a részletes elemzéseket követően hozható meg.

Miskei Anita

Több mint egy hónapja minden munkanapon bizonytalan helyzetükkel szembesülnek a pusztavámi bánya dolgozói. A bányászok, villanyszerelők, lakatosok, mérnökök minden napja úgy telik el, hogy nem tudják, vajon ez év végéig, vagy tovább is lesz munkahelyük. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Vértesi Erőmű Zrt.-nél a legutóbbi májusi közgyűlésen határoztak arról, hogy megkezdik a felkészülést a végelszámolásra. A májusban meghozott határozat végrehajtását június 15-ére halasztották.
- Ezúttal sem mondták ki a végelszámolás megindításáról szóló döntést. Úgy vélem, hogy kormányzati segítséget vár a társaság, ahogyan a dolgozók és mi is - jegyezte meg Merkatz László, Pusztavám polgármestere. Hozzáfűzte, a település önkormányzata és a szakszervezetek, illetve a térség országgyűlési képviselője is azt szeretné, ha  ki tudnának harcolni egy átmeneti időszakot.  A pusztavámi bányászoknak korábban megígérték, hogy 2014-ig biztosított számukra a munka, a megélhetés. Sokan így is rendezkedtek be, hogy aztán a föld alatt töltött évek után nyugdíjba vonulhassanak a bánya bezárásával egyidejűleg. Ha ezt az idén megteszi a társaság, több száz család kerül bajba, hisz ez hazánk utolsó még  működő mélyművelésű szénbányája. Sokat jelent a bánya a térségnek, még többet annak a hat településnek, melyről a dolgozók ide érkeznek - mondta a polgármester.
S bár bíznak a kormányzati segítségben, a  múlt héten megtartott közgyűlésen lépéseket tettek. Ugyanis az MVM, mint főtulajdonos kezdeményezésére felkérték a Vértesi Erőmű ZRt. Igazgatóságát, illetve ügyvezetését, hogy folytassa a végelszámolásra történő felkészüléshez szükséges feladatok részleteinek és alternatíváinak kidolgozását.
- A Vértesi Erőmű Zrt. ennek keretében tárgyalásokat kezd az érintett önkormányzatokkal a Vértesi Erőművet kiváltó, a távhőellátás biztosítására szolgáló erőmű, illetve  alternatív fűtési rendszer létesítésére, finanszírozására. A közgyűlés fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az egyeztetések során kiemelt figyelmet kell fordítani a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi  törvényben foglalt rendelkezésekre, melyek az önkormányzatok helyi távhőellátásért viselt kötelezettségéről rendelkeznek. A társaság az érdekképviseletekkel együttműködve készít tervet egy térségi foglalkoztatási alap megvalósításáról és részletesen kidolgozza a humán erőforráskezelés pénzügyi kereteit és forráslehetőségeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!