150 millió nyomában: talán pénzükhöz juthatnak az alvállalkozók

FMH - A szerződéstől elállás előkészítésébe fogott azzal a fővállalkozóval szemben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., aki nem fizette ki a múlt héten a 62-es főúton demonstráló alvállalkozókat - tudta meg lapunk.

Klecska Ernő


Az ügymenetet lassítja, hogy múlt pénteken leváltották a beruházó állami Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezetését. Az alvállalkozókat több hasonló ügyben is képviselő Temesvári Zoltán ügyvéd érdeklődésünkre elmondta:  hétfőn tárgyal  a társaság új vezetőivel, s elképzelhető, hogy  olyan megoldás születik, amelyik a több, egymáshoz kísértetiesen hasonló esetben is példa lehet. Legutóbb az M43-as útnál demonstráltak ki nem fizetett alvállalkozók, Zalakomárnál pedig az M7-es autópálya szervizútjait építő anyagfuvarozók tüntettek, s ígérték, hogy elbontják az utat.
A múlt héten Fehérvár határában tartott demonstrációról lapunk részletesen beszámolt. A 62-es úton, az M7-es fölött épülő vasúti felüljárónál teherautók zárták le fél pályán az utat. A 21 alvállalkozó 150 millió forintnak keresi a nyomát. Az ügyben akkor Fazakas Orsolya, a NIF  azóta ugyancsak menesztett  kommunikációs vezetője részletes tájékoztatást adott. E szerint  a NIF  2009. 04. 21-én kötött szerződést a közbeszerzésen nyertes vállalkozóval, a Polar-Húsz  Kft.-vel. A szerződéses összeg  747 965 824 forint plusz áfa volt.  A NIF a vállalkozónak a teljesítésnek megfelelően fizetett, a kivitelező felé tartozása nincs.
A NIF-et már 2009 szeptemberében felkeresték a töltésanyagot szállítók, hogy munkájuk ellenértékét nem fizeti ki megrendelőjük. Ezt követően több egyeztető tárgyalás volt a kivitelező, annak alvállalkozója és a beszállítók képviselőivel. A NIF már akkor felhívta a figyelmet, hogy a  szerződés szerint  a vállalkozó nem adhatta volna alvállalkozásba a projektelem részét  az ő előzetes írásbeli beleegyezése nélkül, köteles lett volna a szerződés időtartama alatt az alvállalkozóival megfelelő kapcsolatot fenntartani, követeléseiket határidőben kielégíteni. A szerződés szerint a NIF jogosult a szerződéstől elállni, ha a vállalkozó az abban rögzített alvállalkozói kifizetésekre vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, e lépések előkészítése meg is történt  - erősítette meg információinkat Temesvári Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!