Kevesebb nehézség lakcímkártyával, a zártkertek lakóinak is

Székesfehérvár - Habár egy kissé bonyolultnak tűnik, mégiscsak be lehet jelentkezni mostantól a feketehegyi zártkertekben épült házakba, ha valaki ténylegesen ott lakik.

Házi Péter


- Olvastam a hírt, miszerint egy rendeletváltozásnak köszönhetően zártkerti ingatlanokba is be lehet jelentkezni lakóként, azaz a lakcímkártyát is lehet kérni egy ilyen ingatlanra. Az okmányirodában azonban azt mondták, ez mégsem lehetséges - panaszolta olvasónk, aki állandó jelleggel szeretne az egyik feketehegyi zártkertben épült házban lakni.
- Valóban van erre lehetőség - mondta kérdésünkre Csordásné Wurczinger Mária, a fehérvári Anyakönyvi- és Okmányiroda vezetője, aki kérésünkre ismertette a lehetőségeket: A területen több állami, illetve városi tulajdonú út van. A közgyűlés a 2382010. (IV.29.) számú döntése alapján az önkormányzati és állami tulajdonú közterületeket elnevezte. Ha az adott ingatlan ezen közterületek mentén van, akkor minden további nélkül van lehetőség lakcím létesítésére.  Vannak azonban olyan utcák is a két említett területen, melyek jelenleg nem önkormányzati vagy állam tulajdonban vannak, hanem magánkézben. Ezek elnevezésére a városi közgyűlés ajánlást tett, ám, mint az okmányiroda vezetője a figyelmet felhívta, ezek nem minősülnek közterület elnevezések. A lakcímbejelentésre az okmányiroda Dr. Koch László utcai épületének 3-as szobájában van lehetőség, a  lakcímkártyára az elnevezett utcák, vagy a közterület nevét és az ingatlanok helyrajzi számát írják majd. 
Az új utcaneveket tartalmazó térképet egyébként a napokban kifüggesztik az Okmányirodában, segítségül az ingatlan-tulajdonosoknak, pontosan melyik elnevezésű utcában is laknak. Az ügyintézéshez szükség van személyazonosító igazolványra (személyazonosító okmányra), lakcímkártyára és az érintett ingatlan tulajdoni lapjára. 
- Az elmúlt években nagyon sok panelházban lakó  költözött ki a zártkertekben felépített házaikba. A legnagyobb problémájuk az, hogy állandó lakcím hiányában számos nehézségbe ütköztek, például bankszámlát sem tudtak nyitni, de a postai küldemények sem érkeztek mindig célba. Ez a probléma most megoldódik - fogalmazott Szigli István, a terület  képviselője, aki hozzátette, a Régi Csóri úti képviselői iroda ablakába is kiteszik a térképes utcaneveket az eligazodás segítése érdekében. Az úgynevezett ajánlott utcanevek pedig a mentőknek, tűzoltóknak segítenek majd az eligazodásban.

Készülnek az utcanévtáblák

A Városgondnokság megkezdte az új utcanevek tábláinak legyártatását, s várhatóan néhány héten belül azok ki is kerülnek az utcákba. A zártkeri ingatlanok belterületbe vonásának lehetősége még ősszel a közgyűlés elé kerülhet, ám az infrastruktúra kiépítése az itt lakók dolga lesz!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!