Cozma-tárgyalás: ellentmondásos vallomások

Veszprém - Szigorú biztonsági intézkedések mellett hétfőn megkezdődött a Cozma-tárgyalás emberölési része a Veszprém Megyei Bíróságon, az első tárgyalási napon ismertették a vádat, illetve meghallgattak két vádlottat.

Kovalcsik Katalin

A média  fokozott érdeklődése mellett kezdődött hétfőn a Marian Cozma  ellen elkövetett emberölés tárgyalássorozata. A per vádlottainak bevezetése után az ügyésznő ismertette a vádiratot, ami szerint az Enyingről érkezett társaság agresszívan viselkedett a Patrióta lokálban, több tucat vendég emiatt sietve elhagyta a szórakozóhelyet. Németh Győző hátulról a tánctéren meglökte a kézilabdást, mire a sportoló megfordult, ekkor érte őt az első ütés, ám pillanatok alatt bekapcsolódott a bántalmazásba Raffael Sándor, Sztojka Iván, Pál Gábor, Bihari Csaba. A dulakodásban Raffael Sándor késével megszúrta Cozma bal veséjét. A Raffael-Németh-Sztojka trió felváltva támadta az utcára menekülő kézilabdást, aki megpróbálta elhárítani az ütéseket, rúgásokat. Végül az épület falához szorították, majd Raffael a már a diszkóban is használt késével nagy erővel szíven szúrta a sportolót. Ekkor Németh és Sztojka még kétszer fejbe és hátba rúgta áldozatukat. A Cozmához lehajoló Zarko Sesumot nagy erővel fejbe rúgta Németh, majd késével közepes erővel Ivan Pesicet vesén szúrta. A sportolók súlyos, illetve életveszélyes sérüléseket szenvedtek. A támadók elmenekültek autóikkal a 8-as főúton.
Fenntartja a korábban a rendőrségen tett vallomását a Cozma-ügy elsőrendű vádlottja Raffael Sándor, aki nem kívánt vallomást tenni hétfőn. A férfit a többi között emberölés bűntettével, mint társtettest vádolják.

Cozma volt agresszív 

Raffael rendőrségen tett első érdemi, tavaly március elején tett nyilatkozata szerint Cozma agresszíven viselkedett, többször meglökte Németh Győzőt, aki megunta ezt, és visszalökött. "Kóstolgatta Cozma a Győzőt." Raffael Sándor közéjük ugrott, hogy megakadályozza a verekedést, ekkor állítása szerint egy hatalmas ütést kapott hátulról, elvesztette eszméletét, arra eszmélt, hogy a közelében oroszul kiabálnak. Csak villanásszerű képekre emlékezett  - ismertette Németh Balázs tanácsvezető bíró az elsőrendű vádlott vallomását. A férfi kijelentette, hogy aznap éjszaka nem volt nála ütő- vagy szúró eszköz, és nem látott senkinél hasonlót. Miután Raffael felért az utcaszintre, már csak azt látta, hogy magas férfiak verekedtek, ez félelmet keltett benne, és elmenekült a helyszínről.
Nem kívánt vallomást tenni a Cozma-gyilkosság másodrendű vádlottja, Németh Győző sem, aki fenntartotta korábbi nyilatkozatait. A férfi arra a kérdésre, miszerint elismeri-e bűnösségét, azt felelte: nem az ártatlanságát akarja bizonyítani, részt vett a verekedésben, de senkit semmilyen formában nem késelt meg, senkit, semmilyen formában abban nem segített. Németh vallomása szerint többször majdnem fellökte őt Cozma, az egyik alkalommal visszalökött, emiatt kezdődött a verekedés. Raffaelt fejbe verték, őt a szeme alatt megütötték. Cozma és társai az utcán támadólag léptek fel, elállták az útját.
"Menekülni akartam, azt láttam, hogy Raffaelt többen bántalmazták, pánikszerűen lerohantam, és Pál Gáborral érkeztem vissza. Kint láttam, hogy egy fekvő férfi felé hajol valaki, azt hittem Raffael Sándor az, ezért fejbe rúgtam azt, aki felette volt; később láttam, hogy Cozma fekszik a földön."
 
A másik két vádlotthoz hasonlóan Sztojka Iván sem kívánt vallomást tenni, fenntartotta a rendőrségen tett nyilatkozatát. A büntetőjogi felelősség ügyében Sztojka nem kívánt nyilatkozni. A rendőrségi vallomás szerint barátai támadtak a védekező Cozmáékra, ő és a kidobók próbálták szétszedni a társaságot. Szinte ő ért fel utoljára a társaságból az utcára. Egy kidobóval volt elfoglalva, nem látta, mi történik az utcai támadásban. "Gyertek gyorsan, mert a Csoki (Raffael Sándor) megvadult." "Győző mondta, hogy a Csoki szúrt" - hangzott el.
Eredménytelenek voltak a szembesítések is, mert Sztojka fenntartotta vallomását, miszerint hallotta Némethtől, hogy Csoki szúrt, amíg Németh ezt cáfolta. Szintén eredménytelen volt a szembesítés abban a tekintetben is, hogy ki kezdte a verekedést, ugyanis Sztojka szerint ismerősei támadólag léptek fel.

 

Tanúmeghallgatások

Drescher Ivor fehérvári ügyvéd a védője a per egyik vádlottjának, az enyingi Sztojka Ivánnak.
- Védencünk - egy kolléganőmmel együtt visszük az ügyet -, Iván, ahogy a másik két vádlott sem, hétfőn nem tett vallomást, fenntartotta a rendőrségen, a nyomozás során korábban elmondottakat - mondta Drescher Ivor.  - Védencünk akkor látta a sértettet, Marian Cozmát, amikor a sportoló még állt, semmi baja nem volt. Védencem ekkor szaladt fel a tetőtérben lévő bárba, majd amikor onnan lejött, Cozma már a földön volt.
Az ügyvéd elmondta még, mivel a vádlottak nem tettek vallomást a bíróságon, a bíró felolvasta az előzőleg tett vallomásokat, valamint a vádlottak kérdésekre válaszoltak. Drescher hozzátette, a büntetőperben nagyon sok, háromszáz feletti a meghallgatandó tanúk száma. A tanúk egy részéről valószínűleg ki fog derülni, hogy az, amit az esetről tudnak, érdektelen lehet az ügy szempontjából. Viszont a bíróság mindenkit meg fog hallgatni, ennek törvény szerinti sora van, ami hosszú időt vesz igénybe egy-egy tárgyalási napon. Ezen a héten naponta lesz tárgyalás a veszprémi megyei bíróságon, ez már bizonyos.

Több száz tanú, több tízmilliós költség,

A Cozma-gyilkosság ügyében 2011. január 14-éig 29 tárgyalási napot tűztek ki, kedden és szerdán a vádlottak meghallgatásával folytatódik az eljárás, csütörtökön a biztonsági kamerák által rögzített felvételeket nézik meg. A garázdasággal kapcsolatos bírósági eljárásban 25 vádlott van, a júniusban elkezdett tárgyalássorozat októberben folytatódik. Az emberöléssel és más bűncselekménnyel kapcsolatban 348, a garázdaság miatti ügyben 318 tanút kíván beidéztetni a főügyészség. Az egyéves vizsgálat bűnügyi költsége meghaladja a 76 millió forintot. A nyomozati akták az életellenes ügyben csaknem 17 ezer oldalt tartalmaznak, amíg a garázdaság miatt folytatott eljárás során 17 ezer 285 oldalnyi irat keletkezett. A rendőrségi nyomozás során 703 tanút hallgattak ki, 57 alkalommal volt helyszíni kihallgatás.

Jegyzet

Az elmúlt években több bűncselekmény - brutális gyilkosság, előre kitervelt  kivégzés - miatt érezhettük úgy, elszabadult a pokol körülöttünk. Látszólag békés hétköznapon  öltek ügyeiket intéző ügyfeleket, velük foglalkozó ügyintézőket. A móri vérengzés első tárgyalássorozata bevonult a kriminalisztika és az igazságszolgáltatás tanulságos  esetei közé.  A második sorozatban volt egyetlen ember,  aki elmondta, elvállalta, ott volt, lőtt. A veszprémi Cozma-gyilkosság  tárgyalásának sorozata csak most kezdődött,  és ki tudja, mikor tehet az ügy végére pontot a felkészült, alapos tanácsvezető bíró. Kinek a lelkén szárad egy ember halála, egyelőre nem lehet tudni,  addig  fennáll  az ártatlanság vélelme, amíg teljes bizonyossággal  nem derül ki, ki használta a kést.  A miért már érdektelen, a tett visszavonhatatlan.

Kovalcsik Katalin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!