Kisebbségi testületek alakulnak

Székesfehérvár - A kisebbségi önkormányzati választásokat is október 3-án tartották. A megyében 48 alakulhat meg.

Tribolt Lajos

A kisebbségi önkormányzati választáshoz a nyár elején, július 15-ig regisztráltatni kellett magukat azoknak, akik valamelyik bejegyzett kisebbséghez tartozónak vallják magukat. A kisebbségi önkormányzati választáson függetlenként nem, hanem csak kisebbségi szervezetek jelöltjeként lehetett indulni. Az idei választáson már nem öt, hanem csak négytagú önkormányzatokra szavazhattak a kisebbségiek.
Fejér megyében 27 településen 48 kisebbségi önkormányzatot választottak meg. Német önkormányzat 16 alakulhat meg, cigány 12, de lesz görög, szerb, horvát, szlovén, szlovák, lengyel, román, örmény, ruszin, ukrán önkormányzat.
A német kisebbségi önkormányzatok tagjai itt a megyében zömmel a Veszprém Megyei Német Közösség jelöltjeiként indultak.  A cigány jelöltek többsége két szervezet, a Lungo Drom és a Roma Diplomások Országos Szövetsége (RODOSZ) jelöltjei voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!