Doberdó is világörökség lehet

FMH - Fehérvári kezdeményezés után újult meg nemrég az első világháború olaszországi hadszínterén a Magyar Kápolna. A csatatér védett helyszínné válhat.

Tihanyi Tamás

Nyilvánítsák a kulturális világörökség részévé a doberdói hadszínteret! Ezt  kezdeményezte az Emberi Méltóság Tanácsa.  A testület elnöke az a Lomniczi Zoltán, aki korábban a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt, s aki a cél érdekében a közelmúltban tárgyalt  a szlovén köztársasági elnökkel. A Lomniczi vezette grémium az emberi jogok és az emberi méltóság védelmére alakult, de feladatának tekinti a mártírok emlékének ápolását is. Az egykori első világháborús frontvonal térségében egymást érik a katonatemetők, hiszen a harcok során iszonytató mértékű volt az elesettek száma.  Az Emberi Méltóság Tanácsának jelképes  lépése felhívná a figyelmet arra: az ilyen múltnak  nem szabad megismétlődnie, mert  nem vagyunk ellenségek többé, a katonák szenvedését  békévé oldotta a történelem.
- A  kezdeményezés részeként  vissza kívánjuk juttatni azt a 17.  századból származó Jézus-szobrot is,  amit 92 éve  hozott haza egy magyar katona az egyik templomból. A szobrot  a Magyar Kápolnában kívánják elhelyezni. A Capella Ungheresét a világháború idején, 1918-ban magyar bakák   kezdték építeni, de az épület befejezetlen maradt.   Tíz éve  magyar és  olasz hagyományőrző baráti körök tagjai határozták el, hogy a Honvédség és Társadalom Baráti Kör  fehérvári szervezetével, a budapesti székhelyű Széchenyi Tudományos Társasággal együttműködésben megmentik a kápolnát: utóbbi grémium döntött úgy 2007 nyarán, hogy saját forrásból elvégeztetik a felújítást, miután már készen voltak az építészeti tervek, s rendeződött a jogi helyzet is. Az ökumenikus egyházi  szertartással egybekötött avatáson ott volt  Sólyom László köztársasági elnök tavaly májusban, az olaszországi Doberdo del Lagóhoz tartozó Visintiniben.

A kulturális világörökség címet az UNESCO a tagállamok felterjesztése alapján ítéli oda. A világon jelenleg mintegy hétszáz ilyen védett történelmi
emlékhely létezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!