Elérhető az elrabolt magyar kiszabadítása

FMH - Hiába ígért szabadulást hetekkel ezelőtt a magyar Terrorelhárító Szolgálat, máig nem jutott haza, baracskai otthonába az október elején elrabolt Papp István.

Tihanyi Tamás

Sem hozzátartozóitól, sem pedig helyi forrásoktól nem tudott lapunk megnyugtató információkhoz jutni a magyar békefenntartó sorsával kapcsolatban. A túszejtő katonákkal a Dabanga nevű el-faseri  holland rádió vette fel a kapcsolatot, de  ők sem értesültek semmilyen  fejleményről. Honlapjukon az újabb elraboltakkal kapcsolatos hírek mellett ennyi olvasható: "Az emberrablásoknak  az a fajtája, hogy külföldi segélyszervezetek munkatársait és békefenntartókat ejtenek túszul,  2009 márciusában kezdődött Darfurban, amikor a szudáni elnököt a nemzetközi bíróság előtt háborús bűnökkel vádolták meg. A foglyokat általában a nyilvánosság számára ritkán tisztázott körülmények között engedték szabadon."
A rádió emlékeztet arra: egyetlen rablás  előkészítőjét sem tartóztatták le,  nem emeltek vádat sem. Néha váltságdíjat akartak, máskor politikai követeléseket támasztottak az elrablók külföldi,  vagy a szudáni kormánnyal szemben.
- A legnagyobb területű afrikai országban sok etnikum, törzs él, az országot különféle vallású hívők lakják. Több, mint húsz éve  zajlik a dél-szudáni polgárháború, Darfurban a kormány és a felkelők  csapatai hét éve harcolnak egymással. A folytatás borítékolható, hiszen nincs a láthatáron nemzetközileg elfogadható politikai megoldás.  A januári népszavazás után Dél-Szudán várhatóan önálló állam lesz - mondta Ahmed Szlimane,  a Szaharai Kulturális Alapítvány és az Európa Afrikáért Alapítvány elnöke.  A tartós béke feltétele az Európai Unió és más fejlett országok segítségnyújtása, és a munkahelyteremtés lenne. Meg kell szervezni, hogy a lakosság a környezetében saját munkájával termelje meg az élet fenntartásához szükséges javakat, és hozzon létre közbiztonságot. 
- Elérhető az elrabolt  kiszabadítása - reménykedik Szlimane. Ezt  arra alapozza, hogy a magyarok mindig segítettek a kontinens problémáinak megoldásában, s ezt teszik ma is humanitárius és civil szervezeteken keresztül.   

Olvassa el bővebb cikkünket Papp Istvánról, elrablása körülményeiről, ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!