Dickens mesélt Dickensről! A híres író leszármazottja volt vendégünk a könyvtárban

Székesfehérvár - Könyvsorozatunk ott díszelgett a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár olvasótermében. Mögötte, az asztalnál pedig ott ült Catherine Dickens, a szépunoka.

Szabó Zoltán

A névazonosság nem véletlen: igen, ő   a híres író, Charles Dickens ükunokája,    félig magyar származású,  az állampolgárságot  is majd 10 éve megkapta már.   Lapcsoportunk  sorozata, A kedvenc könyveim  utolsó előtti darabjaként jelent meg  Dickens: Copperfield Dávid   című művének első kötete.  Ennek apropóján arra kértük a  Csákberényben élő Catherine  Dickens Gore-t,  az író szépunokáját, hogy egy beszélgetés erejéig legyen a vendégünk.  Ő örömmel vállalta a felkérést, a könyvtár   pedig helyet, lehetőséget biztosított a közönség előtti találkozásra. A moderátor a  hírlap munkatársa, Gábor Gina volt.   (Catherine  kiválóan beszél magyarul, csak ritkán bizonytalanodik el, ilyenkor Varga Lilla segítette át a nehézségeken.)

Ugye, kíváncsiak, hogyan került a  Dickens-rokon Csákberénybe?  Nos, kezdjük ott, hogy a kedves, közvetlen, temperamentumos hölgy félig magyar származású, édesanyja ugyanis Wenckheim-lány volt.  (Büszke vagyok arra, hogy 50 százalékig igazi magyar vagyok, jelentette ki,  nagy tetszést aratva a könyvtárban.)   A háború után a  család kivándorolt,  édesanyja  az 50-es években került. Ott ismerte  meg   férjét, Catherine édesapját, Yorkshire-ban éltek.  (A családban nem beszéltek magyarul, édesanyja  sem,  csak, amikor 1982-ben eljöttek a fogathajtó világbajnokságra,  és a Margitszigeten megállította őket egy rendőr, akkor derült ki, hogy édesanyja   még mindig jól beszéli a nyelvet.) A híres    rokonról   természetesen   szó esett a családban,  meséltek róla neki és  húgának, Lucynek, aki egyébként nagyon angol. Persze a David Copperfield-ről  is,  bár Catherine   a humora miatt  Nicholas Nicklebyt kedveli a  híres felmenő művei közül.   Akiről tudja, hogy   az életből vette, azokról mintázta figuráit,  akikkel   találkozott.   Örül és büszke arra, hogy Dickensről minden nap megjelenik valami Angliában.
S hogy miért éppen Magyarországot választotta?  Édesanyja   sokat mesélt    a gyerekkoráról, a családi birtok a Békés megyei Dobozon volt,   a két lány  Catherine és Lucy   pedig   kíváncsiak lettek az   országra.   Aztán jött tíz év, a világ túlsó oldalán: Catherine és férje  a Karib tengeren, az egyik szigeten, British Virgin Island-en  dolgozott 1990-től 2000-ig, egy luxusszállodát vezettek. Ott találkozott Steven Spielberggel  és Tom Hanks-szel, mindketten nagyon  nyílt,  közvetlen emberek.    A  tíz év eltelt, ők elváltak, és    Catherine úgy döntött, meglátogatja  Magyarországra részben    visszaköltözött mamáját Budapesten és Dobozon. Aztán itt ragadt.   Megkapta a magyar állampolgárságot, január 27-én lesz tíz éve,  és   őszintén úgy gondolja,   ez  volt a legjobb időszak az életében.    Elkezdett magyarul tanulni,  intenzíven  is,  az eredmény  meglátszik. Óvodás kislánya   talán még jobban beszél magyarul, rá is szól édesanyjára, ha az hibázik.  
Szóval,  Catherine-nek megtetszett  országunk és lakói. Itt ismerkedetett  meg második férjével, Christopher  Gore-ral. (Ő rendkívül büszke rá, hogy régi angol család sarja. Én erre csak azt mondom, Dickens híresebb.)     Kiderült,   az asszonynak  ösztönös érzéke  van az ingatlanokhoz,  a lakások tervezéséhez, felújításához, karbantartásához.     Cége is ezzel foglalkozik.   Csákberényben 2004-ben  vett először ingatlant, 2007-ben oda is költöztek. Házuk gyönyörű, ízléses.  Catherine nem költözne onnan sehova, Yorkshire-t már idegennek érzi. Azt mondja:" I love Csákberény!" és azt is, hogy "I love Székesfehérvár!".

Charles Dickens feleségéről, Catherine Kate Thomson Dickensről kapta keresztnevét a szépunoka Dickens-lány is. Arról is beszélt, hogy leszármazottak élnek szerte a világban. A szigeten például találkozott valakivel, aki szintén Dickensnek mondta magát. Argentínában szintén él leszármazott, és még a semmi közepén, egy kis boltban is rácsodálkoztak a nevére. Tudták, ki az a Dickens.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!