Elrabolt békefenntartó - a Terrorelhárítási Központ tovább dolgozik az ügyön

Két hónapja rabolták el Szudánban Papp István magyar ENSZ-alkalmazottat. A Miniszterelnökség az MTI megkeresésére közölte, hogy a Terrorelhárítási Központ továbbra is erejét megfeszítve dolgozik a magyar túsz mielőbbi kiszabadulása érdekében.

MTI

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője arra is kitért: amint lesz olyan új információ az ügyben, amelynek nyilvánosságra hozatala nem veszélyezteti az akció sikerét, azonnal közlik.
A gyerekkatonák leszerelésében segédkező nyugállományú alezredest október 7-én rabolták el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. A világszervezet békefenntartó missziójában (UNAMID) egyéni munkavállalóként szolgálatot teljesítő férfit a tartomány történelmi fővárosából, el-Faserből hurcolták magukkal fegyveresek.
A négy emberrabló október 7-én, napnyugta után hatolt be az ENSZ-alkalmazottak szállására. Öt alkalmazottat összevertek, majd három embert arra kényszerítettek, hogy velük menjen. Ketten közülük a hátsó ülésen utaztak, nekik sikerült megszökniük, a csomagtérbe tuszkolt magyar alkalmazottnak viszont nem - közölte az UNAMID, amely szerint nagy erőkkel indították meg a hajszát az emberrablók után.
Az UNAMID szudáni válságkezelő központjában október 11-én jelentkeztek a magyar ENSZ-békefenntartó elrablói. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint a fogva tartók - akik engedték, hogy a magyar állampolgár beszéljen - azt a magyarázatot adták tettükre, hogy fel akarták hívni a szudáni kormány és a világ közvéleménye figyelmét, milyen súlyos anyagi kár érte a terület lakosságát a tavasszal indult piramisjáték során. Követelték a probléma megoldását, de konkrét követelésük nem volt. A magyar külügyminisztérium közölte, a szudáni hatóságok és a magyar illetékesek mindent megtesznek a magyar állampolgár mielőbb kiszabadulása érdekében.
Korábbi értesülések szerint a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás kapcsolatba lépett az elrabolt ENSZ-békefenntartóval. A rádiónak Papp Istvánként bemutatkozó férfi elmondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy száz egyenruhás tartózkodik. A pontos helyet nem tudta beazonosítani. Az interjúban a magyar férfi nyugodtan beszélt, azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik. Amiatt is aggódott, hogy esetleg maláriát kaphat, mert körülötte többen betegek.
A magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa az afrikai országba utazott a békefenntartó kiszabadítása érdekében; a szervezet munkatársai a dárfúri krízisközpontban működnek együtt a helyi biztonsági erőkkel. Hajdu János főigazgató október végén azt mondta, a tárgyalások alapján legfeljebb négy héten belül megoldódhat Papp István ügye.
A Magyar Televízió Az Este című műsorában akkor úgy nyilatkozott, a cél az, hogy elrablói békés, tárgyalásos úton engedjék el Papp Istvánt, de annak lehetőségét sem lehet kizárni, hogy a szudáni erők "legutolsó megoldásként" fegyveres szabadításra kényszerülnek. Azt mondta, a magyar kormány mindent megtesz a túsz hazatéréséért, de semmilyen váltságdíj kifizetésére nem hajlandó, bár eddig nem is érkezett ilyen követelés. Rámutatott, hogy az emberrablás megoldásában segédkező civil szervezetek veszélybe sodorhatják Papp István életét, jóllehet szándékuk szerint meg szeretnék menteni őt, a Magyar Iszlám Közösség és mások egymással párhuzamos, össze nem hangolt cselekedete az akció sikerét veszélyezteti.
Schmitt Pál államfő október 13-án telefonon mondott köszönetet Omar Hassan Ahmad al-Bashir szudáni elnöknek az elrabolt magyar ENSZ-alkalmazott ügyének megoldása érdekében tett erőfeszítésekért.
Martonyi János külügyminiszter november 11-én, amikor Budapesten tárgyalt az afrikai ország külügyminiszterével, köszönetet mondott a szudáni kormány azon erőfeszítéseiért, amelyeket Papp István kiszabadítása érdekében tett. A szudáni külügyminiszter biztosította magyar kollégáját, hogy a szudáni vezetés mindent elkövet a túszügy mielőbbi megnyugtató rendezéséért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!