2010.12.19. 05:07
Mi köze a kacsamájnak a csipkebogyóhoz?
A háziasszonyok többsége felsóhajtana, ha kiderülne, a nagyi süteménye az idén is megtölti a sütistálakat az ünnep idején. Nem azért könnyebbülnének meg az édesanyák, mert nem szeretnek sütni-főzni, hanem mert egy gonddal kevesebb nyomná a vállukat az ünnep előtt.
Az álom álom marad, ha süt is a nagyi, de azért minden anyuka lapozgatja a szakácskönyvet. Nos, ha segíthetünk, megtesszük az idei nagyi süti verseny legjobbjaival, amelyek közt csupa gyümölcsös finomság csábítja bűnözésre még a fogyókúrát tartókat is. Az első helyen a szabadbattyáni Borostyán Imréné "kőtt" rétese végzett, a recept megjelent a Hírlap múlt szerdai számában.
A nagykorúvá vált sütiverseny második helyezését egy egyszerű, mégis csodás almás-fahéjas kiflivel nyerte el a bodajki Janus Józsefné. Róla tudni kell, hogy az eddigi versenyeken is szerepelt édességeivel. A zsűri elnöke, Rebényi Gyula mestercukrász a nyertesek sorrendjének indoklásában elmondta:
- Ezt a süteményt valószínűleg minden háziasszony meg tudja sütni. Nem az a cél a nagyi sütije versennyel, hogy csodák szülessenek, viszont ez a hétköznapi kifli csoda a maga nemében. A tésztája könnyű, a töltelék elolvad az ember szájában.
A tésztához kell 25 deka vaj, 50 deka liszt, 3 deka cukor, egy tojás sárgája, egy deci tej, vagy hasonló mennyiségű tejföl, egy kávéskanál só. A tésztához valókat összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle és egy órán át letakarva pihentetjük.
A töltelékhez szükséges másfél kiló alma, 10 deka cukor, fahéj, porcukor, diónyi margarin és kevés citromlé. Az almákat meghámozzuk, nagylyúkú reszelőn lereszeljük. Hagyjuk állni tíz percig, majd nyomkodjuk ki a levét és pároljuk meg. Párolás közben adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, avajat és a citromlét. A tésztát kinyújtjuk, kör alakú kiszúróval - vagy egy pohárral - kerek formákat szaggatunk. A két végét kissé megnyújtjuk, hogy tojás alakú legyen egy-egy tésztadarabunk. Mindengyikre teszünk almát, és kiflit formázunk a tésztából. Megkenjük a tetejüket a maradék tojásfehérjével. A kifliket két centi távolságra rakjuk a tepsibe és világosra sütjük. Fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.
A következőkben választ kaphatunk a kérdésre, mi köze a kacsamájnak a csipkebogyóhoz? Alapvetően semmi, de ha ezzel töltjük a hasét, megszületik a válasz. Vegyünk egy csomag leveles tésztát - fagyasztottat -, két tojást, 15-20 deka kacsamájat és csipkebogyóízt. A kacsamájat enyhén fűszerezve süssük meg. Ha kihűlt, másfél centis kockára vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kör belső felét megkenjük tojással, hogy ne nyíljon szét sütés közben. Csipkebogyó lekvárral töltjük a tésztát - ne vigyük túlzásba -, amire egy-egy májkockát helyezünk. Egy másik lapocskál fedjük be, a széleit tojásnál megnyomkodjuk. Tojással megkenjük, szezámmaggal szórjuk és megsütjük.
Nem kell a háziasszonyi sóhaj, ez a két sütemény annyira egyszerű, mégis ízes, finom, sós, édes, a vendégek el lesznek varázsolva tőlük, és a háziasszonytól is. A nagyi pedig pihenhet, ha kedve van, miközben dícséretekkel halmozza el a lányát, a menyét!
A bodjaki Janus Jószefné kétszeres nagymama, hamarosan megérkezik a családba a harmadik unoka.
- Az ő kívánságait még nem kell teljesítenem, de a középiskolás unokám leadta a megrendelést. Fekete erdő tortát kér karácsonyi süteménynek. Az egyik fiam mirindát, az üdítős szeletet szeretné eszegetni. Mindig többféle édességet készítek, jut belőle a család minden tagjának, a barátoknak, még a siófokiaknak is. A pogácsáim is kelendőek. A bodajki búcsúra tizenöt féle süteményt sütöttem. Özvegy vagyok, az alapanyagokba besegít a család, mert a jó süteményhez minőségi hozzávalók szükségesek, csak akkor lesz kelendő, emlékezetes a nagyi sütije.