Szakemberek cserekapcsolata

Székesfehérvár - A Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola ötödik éve sikeres partnerséget ápol külföldi intézményekkel. Jelenleg francia ács tanulókat látnak vendégül a városban.

Lukács Károly

Az iskola rendszeres résztvevője az uniós pénzből finanszírozott, a Tempus Közalapítvány által kiírt   Leonardo pályázatnak. Nyáron egy felnőtt csoporttal ők látogattak Lipcsébe, szakmai továbbképzésre, novemberben pedig háromhetes szakmai gyakorlaton vehettek részt a tanulók a franciaországi Nancy-ben. A diákok itt új technológiákat, anyagokat ismerhettek meg, vállalatoknál szerezhettek tapasztalatokat.
- Tanulóink korábban mindenhol sikert arattak szakmai felkészültségükkel és rátermettségükkel. A tapasztalatcsere mellett lehetőségük nyílt más kultúrák megismerésére is - számolt be Albrecht Gyula igazgató.


Jelenleg azonban a magyarokon a sor: december eleje óta tíz, Brianconból érkezett francia ács tanuló vendégeskedik náluk. A diákok hetek óta munkálkodnak egy külszíni tároló építésén  az iskolaudvaron, valamint helyi  vállalkozóknál dolgoznak.
- Igyekszünk a munka mellett az ország kultúráját, látványosságait is bemutatni nekik. Nagyon jól érzik magukat nálunk, beilleszkedtek. Még a hideg sem zavarja őket a munkában - meséli Berényi Irén projektvezető tanárnő.
- Nálunk is ilyen a szakmunkások élete. Ha profi vagy, és keményen dolgozol, megbecsülnek és jól kereshetsz. Egyedül a nyelv jelenthet gondot egy külföldinek - mesélik a francia tanulók.
Külön érdekesség: a franciák oktatója, Jean Baptiste, korábban már egy évet dolgozott nálunk, Nagyvázsonyban, ahol lehetősége nyílt  megtanulni magyarul is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!