A háló, amit önként szőttek

Székesfehérvár - A közös munka 2009-ben kezdődött, hét szervezet önkéntesei hozták létre a szociális hálót, amelyhez a múlt héten többen csatlakoztak, céljaik közös definiálásával.

Kovalcsik Katalin

Az alapítók  közös projekteket, programokat valósítanak meg, megkeresik a  forrásokat, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsanak a rászorulóknak. A megalakulás évében  képzéseket tartottak,  három alkalommal több mint tízezer fehérvári jutott  alapvető élelmiszerhez általuk. A nyitottság, a hozzáértés mellett a legfontosabb a háló tagjai közt az önkéntesség. A  segítők nagylelkűségére,  tenniakarására alapozták  jövőjüket. Az önkéntes munkák felsorolása igen terjedelmes lenne, de érdemes kiemelni néhányat. Gyűjtenek és osztanak élelmiszert, bútort,   szerveznek játszóházat, különböző tanácsadásokat, amelyek térítésmentesek.  A  háló tagjai közt van az Alba Caritas Hungarica Alapítvány, az Empátia Mentálhigiénés Egyesület, a Máltai Szeretetszolgálat fehérvári szervezete, a RÉV szenvedélybeteg segítői, a Széna egyesület, a SZETA Alapívány,   a Smart Grant Alapítvány, az Otthon Segítünk Alapítvány, de már számos civil szervezet is csatlakozott hozzájuk. A Magyarországi Iskolai Szociális Munkások Egyesülete, az Ifjúság a Jövő Családjaiért Közhasznú Egyesület, a múlt heti konferencián pedig újabb tagokkal bővültek. A  háló  részese ezentúl a Lurkó és a Vigyázó kézGyermekvédelémi  Egyeslet, a LÁRKE, a szociális klub. 
A legtöbb önkéntes a SZÉNA és  SZETA tagjai közül került ki eddig, de  az elvégzett munkaórákkal   az Empátia egyesület emelkedik ki közülük, őket hívják a legtöbben telefonon, ha gyors lelki segélyre van szükségük. Az önkéntes munka értékét a legritkább esetben szokták forintban meghatározni, de érdemes megtenni. A telefonon támaszt adók több mint 11 millió, a SZÉNA hétmillió felett, a SZETA majd hat és fél millió forint értékben dolgozott. Tavaly összeségében a szociális háló tagjai 44 millió 148 ezer 100 forint értékű önkéntes munkát végeztek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!