Hoszni Mubarak lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek (frissülő hír)

FMH - Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek - jelentette be a kairói televízióban pénteken Omar Szuleimán alelnök.

MTI

Izraelben zökkenőmentes átmenetet remélnek, arab és iráni reakciók

Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. "Reméljük, hogy a demokrácia felé történő átmenet Egyiptomban erőszak nélkül zajlik, s hogy a két ország közötti békeszerződés érvényes marad" - tette hozzá. "Ez a szerződés mindkét ország érdekét     szolgálja, s garanciát jelent a térség egészének stabilitása szempontjából" - mondta.  Izrael és Egyiptom 1979-ben kötött békeszerződést egymással, lezárva a két ország közötti háborúk sorozatát, s ez a szerződés azóta is érvényben van, lényegében garantálva a zsidó állam biztonságát.  
Izrael éppen ezért aggodalommal nézte az elmúlt hetek egyiptomi tüntetéseit. Benjámin Ben Eliezer volt izraeli védelmi miniszter azonban egy pénteki tévényilatkozatában úgy vélte, hogy Mubarak azt tette, amit tennie kellett. "Az utca győzött" - tette hozzá.
Az arab világ nagy részében ünneplés fogadta Mubarak távozását, s a Gázai övezettől Bejrútig tömegek özönlöttek az utcákra. 
 A Gázai övezet örömmámorban úszik - jelentette a francia hírügynökség. A területet kormányzó Hamász radikális iszlám szervezet a "forradalom győzelmének kezdeteként"  üdvözölte Mubarak lemondását, miközben a terület lakosai levegőbe lövöldöztek, illetve tűzijátékkal ünnepeltek. A Gázai övezetnek közös határa van Egyiptommal, s a kairói vezetés az elmúlt években szigorúan korlátozta a határátkelést, illetve az áruk szállítását, feldühítve ezzel a helybelieket. A Hamász szóvivője fel is szólította az új egyiptomi vezetést, hogy azonnal oldja fel a Gázai övezet blokádját.
Bejrútban alig néhány pillanattal Omar Szuleimán egyiptomi alelnök Mubarak lemondásáról szóló bejelentése után tűzijátékok fénye világította meg az eget, miközben az utcákon mindenütt dudáló autókat lehetett látni. A főként síiták lakta dél-bejrúti és dél-libanoni körzetekből pedig fegyverropogás hallatszott: az ünneplő emberek a levegőbe lőttek. A síita Hezbollah szervezet méltatta az egyiptomi nép "történelmi győzelmét". 
 Irán szintén üdvözölte az egyiptomi fejleményeket. A teheráni külügyi szóvivő  szerint az egyiptomi emberek "nagy győzelmet" arattak. "Reméljük, hogy folytatva ezt az utat az egyiptomiak összes történelmi követelése megvalósul" - mondta. Nem sokkal korábban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egy - a francia hírügynökség által "messianisztikusnak" minősített - teheráni beszédben azt hangoztatta, hogy a Közel-Kelet hamarosan megszabadul az Egyesült Államoktól és Izraeltől. Az elnök az iráni iszlám forradalom győzelmének 32. évfordulóját ünneplő több százezer fős tömeg előtt mondott pénteken beszédet, s úgy vélte: hamarosan egy olyan, új Közel-Kelet jön létre, amelyben az elnyomóknak nem lesz semmilyen helyük. A síita Iránnak nincs diplomáciai kapcsolata a szunnita (s az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító) Egyiptommal, illetve Tunéziával.

Felfüggesztik a parlament működését, leváltják a kormányt, az ország ünnepel

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa le fogja váltani a kormányt, és felfüggeszti a parlament mindkét házának működését - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió. Az erről szóló közleményt rövidesen közreadják. Az ország irányítását átvevő katonai tanács élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszter áll - közölte a dubaji székhelyű televízió.
Bejelentette lemondását az eddigi kormánypárt, a Nemzeti Demokrata Párt főtitkára, Hoszám Badrávi is.
 Amr Musza, az Arab Liga egyiptomi származású főtitkára, akiből esetleg pályázik az ország elnöki posztjára, előre gondolkodik: "előre tekintek, arra, hogy nemzeti közmegegyezést építünk a következő ütemben. Itt a nagy lehetőség, kinyílt az ablak a fehér forradalom és az elnök lemondása nyomán" - mondta.
 Ajman Núr, aki a második helyen végzett a 2005-ös elnökválasztáson, úgy vélekedett, hogy "a nemzet újjászületett, és a hadsereg megértette, hogy a civil uralom előkészítése a küldetése". "Ez a legnagyobb nap Egyiptom történetében, és nem fog megismétlődni... Már az átmeneti időszakra tekintünk, amely a civil államhoz juttat el bennünket, s ez a civil állam teljesíti jogos követelésünket, hogy szabad, civil országunk legyen" - mondta az al-Dzsazíra televíziónak.
  Az ünneplés az egész országra kiterjedt, az emberek az utcákra özönlenek - tűnik ki a jelentésekből. Kairóban egymillió, Alexandriában 4-500 ezer ember ünnepel. Sokan istent dicsőítik "Allah akbar" kiáltásokkal.
Egyszerű emberek véleménye: 
  Serif el-Husszeini ügyvéd: El sem hiszem, hogy egy új elnököt is láthatok az életemben... semmi sem állíthatja meg az egyiptomi népet. Ez új korszak Egyiptom életében.
Ahmed a Kairótól délnyugatra lévő Fajjúmból, az elnöki palotánál: Hála istennek. Munkanélküli vagyok miatta, az élet borzalmas volt, az életem most kezdődik. Végre fellélegezhetünk.
Mohamed Abdel Baki munkás: Hála istennek, vége az igazságtalanságnak, az élet jó lesz. 
Reda ar-Rubi, pék: Minden jobb lesz, de ha nem, újra kijövünk, és még több változtatást követelünk. Elég volt. Véget vetettünk minden igazságtalanságnak.
 Szafvan Abu Sztat: Mostantól fogva, akárki is fog uralkodni, tudni fogja, hogy ez a nép hatalmas.
Ali al-Tajab fiatal tüntető: ez nemzedékünk legboldogabb napja.
Kórus a Tahrír (Szabadság) téren: Egyiptomi vagyok... Büszke vagyok Egyiptomra.

Cameron: polgári kormányzathoz kell vezetnie az átmenetnek

Polgári, demokratikus kormányzat kialakulásához kell vezetnie az egyiptomi átmenetnek - mondta péntek esti nyilatkozatában David Cameron brit miniszterelnök. Londoni stratégiai elemzők pénteki helyzetértékelése szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az egyiptomi hadsereg lemondana minden hatalomi jogkörről a majdan megválasztandó polgári vezetők javára.
Cameron, aki nem sokkal Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök lemondásának péntek esti bejelentése után tett rövid nyilatkozatot Londonban, kijelentette: az új egyiptomi kormánynak hozzá kell kezdenie a nyitott, szabad, demokratikus társadalom felépítéséhez. Ami pénteken történt, az csak az első lépés, és "Egyiptom jelenlegi irányítóinak" kötelességük figyelembe venni a nép akaratát - mondta a brit kormányfő.

Lavrov bízik a helyzet stabilizálásában

Moszkva reméli, hogy az egyiptomi ellenzék is készséget mutat a helyzet stabilizálására - jelentette ki Hoszni Mubarak államfő lemondására reagálva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken újságírók előtt Moszkvában. Lavrov úgy vélte, a Kairóból érkező hírek alapján számítani lehet erre. 
 "A legújabb híreket az alapvető politikai erők között zajló folyamat eredményének tekintjük. A történtek arról tanúskodnak, hogy a hatóságok felelősségteljesen közelítenek a problémákhoz, és a nemzeten belüli egyetértés elérésére törekednek. Arra számítunk, hogy a legutóbbi események elősegítik a stabilitás helyreállítását, a hatalmi struktúrák normális működésének biztosítását, s hogy nem csupán a jelenlegi hatalom, hanem az ellenzék is készséget mutat a helyzet stabilizálására" - mondta Lavrov a legfrissebb egyiptomi fejleményekről.

Berlin üdvözli Mubarak távozását

A német kancellár péntek esti nyilatkozatában örömmel nyugtázta az egyiptomi fejleményeket, "történelmi változásnak" nevezve Hoszni Mubarak elnök lemondását. Angela Merkel hangsúlyozta: azt kívánja, hogy Egyiptomban olyan társadalom jöjjön létre, amely mentes a korrupciótól, cenzúrától, letartóztatásoktól és kínzástól. A békés változásra szabad választásokkal kell föltenni a koronát - hangoztatta a német kormányfő.
 Guido Westerwelle alkancellár és külügyminiszter szintén üdvözölte Mubarak lemondását, történelmi fordulatnak nevezve az Egyiptomban történteket. Mint hozzátette, a német kormány kész segítséget nyújtani demokratikus választások lebonyolításához az arab országban.

Uniós politikusok történelmi jelentőségű fejleménynek tartják Mubarak lemondását

Hoszni Mubarak "meghallotta az egyiptomi nép hangját" - értékelte az egyiptomi elnök lemondásának hírét pénteken Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ashton szerint ezzel a lépéssel megnyílt az út a legnépesebb arab államban a "gyors és mélyreható reformok" előtt. A főképviselő hangsúlyozta, hogy most olyan, széles alapokon nyugvó kormányzatot kell létrehozni Egyiptomban, amely tiszteletben tartja a lakosság reményeit, és meghozza a stabilitást. Az Európai Unió - tette hozzá - kész arra, hogy ehhez segítséget nyújtson.
"Meggyőződésem, hogy ez most a békés, tartós és demokratikus változás történelmi jelentőségű napja" - kommentálta Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Mubarak lemondásának hírét. Az EP-elnök teljes támogatásáról biztosította az egyiptomi népet, és hangsúlyozta, hogy "mindez csak a tartós változásokhoz vezető hosszú út kezdete". Szerinte most az a legfontosabb, hogy "gondosan megoltalmazzák az elnyert szabadság virágait".

Felfüggesztik a parlament működését, leváltják a kormányt

Felfüggesztik a parlament működését, leváltják a kormányt

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa le fogja váltani a kormányt, és felfüggeszti a parlament mindkét házának működését - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió.  Az erről szóló közleményt rövidesen közreadják. Az ország irányítását átvevő katonai tanács élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszter áll - közölte a dubaji székhelyű televízió.
Az ünneplés az egész országra kiterjedt, az emberek az utcákra özönlenek - tűnik ki a jelentésekből. Kairóban egymillió, Alexandriában 4-500 ezer ember ünnepel.

Buzek Mubarak lemondásáról: történelmi nap

Buzek Mubarak lemondásáról: történelmi nap

 "Meggyőződésem, hogy ez most a békés, tartós és demokratikus változás történelmi jelentőségű napja" - kommentálta pénteken Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondásának hírét. Az EP-elnök teljes támogatásáról biztosította az egyiptomi népet, és hangsúlyozta, hogy "mindez csak a tartós változásokhoz vezető hosszú út kezdete". Szerinte most az a legfontosabb, hogy "gondosan megoltalmazzák az elnyert szabadság virágait".  

 Izraelben zökkenőmentes átmenetet remélnek

Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. A Gázai övezet örömmámorban úszik - jelentette a francia hírügynökség.

Hoszni Mubarak lemondott

 A Tahrír téren óriási ünneplés kezdődött a hír hallatán, s városszerte dudálással jelezték örömüket az autósok.
"Az ország nehéz körülményei között Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy elhagyja az elnöki posztot. Az állam ügyeinek intézésével a fegyveres erők tanácsát bízta meg" - mondta Szuleimán.  Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök beszédet fog mondani Mubarak lemondásáról.
Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak "meghallotta a nép hangját".
Örömünnep tört ki Tuniszban is, a másik észak-afrikai arab ország fővárosában, ahol egy hónapja szintén megdöntötték a diktatórikus rendszert.

Az al-Arabíja szerint Mubarak Sarm-es-Sejkbe érkezett

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és családja Kairóból-Sarm es-Sejkbe távozott - jelentette pénteken az al-Arabíja arab hírtévé forrás megjelölése nélkül. A televízió - híradása szerint - ellenőrizte, hogy az államfő valóban megérkezett a népszerű vörös-tengeri üdülőhelyre. Mubarak gyakran tartózkodik Sarm-es-Sejkben, ahol rezidenciája van, s ott rendszeresen fogad vendégeket is. Az al-Arabíjának az elnök távozásáról szóló első jelentése még úgy szólt, hogy a Mubarak-család elhagyta Egyiptomot.
Mubarak elutazása előtt, az éjszaka folyamán az ellene tüntetők megjelentek a Heliopoliszban, Kairó egyik külvárosában lévő Ittihádíja elnöki palotánál is - a tüntetések január 25-i kezdete óta először -, s a palota körüli faltól mintegy ötven méterre, szögesdrótakadály mögött táboroztak le.

 Lemondásra szólította fel Mubarakot a dán kormányfő

 

Lemondásra szólította fel Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt pénteken Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök.  "Mubarak történelem, Mubaraknak le kell mondania" fogalmazott Rasmussen, aki szerint az egyiptomi elnök "nagy baklövést követett el csütörtökön", amikor nagy érdeklődéssel várt beszédében nem jelentette be a lemondását, csupán a hatalom egy részének átruházását Omar Szuleiman alelnökre.
A dán kormányfő az első az EU-tagállamok vezetői közül, aki nyíltan lemondásra szólította fel Mubarakot. Egyelőre nem tudni, hogy megnyilatkozása az Unió magatartásának változását jelenti-e. Az EU az elmúlt két hétben alapvető reformok bevezetésére, az ellene tüntetők követeléseinek teljesítésére szólította fel Hoszni Mubarakot anélkül, hogy lemondását szóba hozta volna.

Mubarak beszéde nem elégséges a német kormányszóvivő szerint

Az egyiptomi elnök által csütörtök este bejelentett intézkedések nem kielégítőek, és a német kormányt továbbra is aggasztja az, hogy erőszakcselekmények lobbanthatják lángra az országot - fejtette ki véleményét pénteken Steffen Seibert német kormányszóvivő. Sajtóértekezletén leszögezte, hogy érthető a tüntetők csalódása, miután Hoszni Mubarak televíziós beszédében közölte, hogy alkotmányos lépésekkel átruházza államfői hatalmát Omar Szuleimán alelnökre, de nem távozik az országból.
Amit bejelentett, nem elég - hangoztatta Seibert, aki úgy vélte: az egyiptomi kormány élén állók közül senki sem képzelheti azt, hogy egyszerűen nem vesz tudomást a tüntetésekről. A legfontosabb most az, hogy ne folyamodjanak erőszakos eszközökhöz - mondta a szóvivő.
A ZDF televíziónak nyilatkozva Seibert reményét fejezte ki, hogy a katonák továbbra is semlegesek maradnak. Eközben a hadsereg egységei felsorakoztak Kairóban, ahol pénteken az emberek ismét hatalmas számban gyűlnek, hogy kinyilvánítsák felháborodásukat amiatt, hogy Mubarak a végsőkig ragaszkodik hatalmához.

Al-Arabíja: Mubarak és családja állítólag elhagyta Kairót  

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és családja Kairóból "ismeretlen helyre" távozott - jelent

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!