Több kell a tűzoltásnál

Fejér megye - Azt, hogy segítik-e az újonnan ismertetett tervek, folyamatok és szabályozás a versenyképességet, a konkrét intézkedések ismerete nélkül nehezen ítélhető meg.

Klecska Ernő

- A reálgazdaság szereplőjeként számomra könnyebben érzékelhetők a konkrét problémákat megcélzó konkrét intézkedések. Az említett tervek alapvetően olyan kormányzati szándékokat fogalmaznak meg, amelyekkel nehéz volna vitatkoznom, két okból is. Egyrészt, mert a szándékokkal jórészt egyet tudok érteni, másrészt, mert a konkrét intézkedéseket, amelyek a szándékok megvalósítását jelentik, még nem volt alkamunk megismerni - mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding vezérigazgatója. - Azt, hogy segítik-e ezek a folyamatok és  a szabályozás a versenyképességet, a konkrét intézkedések ismerete nélkül  nehezen ítélhető meg. Az eddigi kormányzati politika  szerintem nagyon helyesen  igyekezett tiszteletben tartani az export versenyképességét. Érzékelhetően különbséget tett azon multik és egyéb nagyvállalkozások közt, amelyek a hazai piacot célozzák (bankok, energia szolgáltatók, telecom cégek, kereskedelmi láncok), és azon cégek közt, melyek az EU gazdaságába integrálódva exportjukkal, és jelentős foglalkoztatási potenciáljukkal a hazai gyenge kereslettől függetlenül növekedni tudtak. Azt gondolom, a kormányzat számára világos, hogy a gazdaság ez utóbbi részének a teljesítménye alapozza meg a kereskedelmi mérleg feltűnően nagy pozitívumát és valójában ez stabilizálja érzékelhetően az ország külső egyensúlyát. Ezért úgy vélem, hogy a jelenleg nem ismert, kialakítás alatt álló konkrét intézkedések, legyenek azok a Széll Kálmán terv, vagy az Új Széchenyi terv részei,  az export versenyképességét mindaddig különös figyelemmel fogják óvni, amíg nem lesz nyilvánvaló, hogy az ország kilábalt a válságból. Ez pedig legjobb esetben is még évekbe telik - tette hozzá.


- Ha a gazdaságpolitika az export versenyképességet segíti, azzal az exportáló cégeket is segíti. A versenyképesség javítása egy indirekt, de nagyon komplex folyamat. Nem gondolom azt, hogy a kormányzatnak a világon bárhol feladata volna közvetlen segítség az exportálók felé.
 - E pillanatokban  - szögezte le Sinkó Ottó - egyébként azt láthatjuk, hogy a forint az euróhoz képest reálértékben, tehát az inflációt is figyelembe véve a válság kitörése óta nem volt ennyire erős. Az erős forint nyilvánvalóan hátrányos az exportálók számára. Ha ez tartósan így maradna, az visszavetné az exportot, abból pedig komoly egyensúlyi problémák származnának. Bízom benne, hogy nem így lesz, és kíváncsian várom az új jegybanktanács által képviselt monetáris politika körvonalazódását, mert a kamatok csökkentésén keresztül visz az út az eladósodás megállításához is. A pályázati rendszer a világ minden részén a versenyképesség fokozásának fontos eszköze. Minden létező pályázati lehetőséget megvizsgáltunk a múltban, és így teszünk majd a jövőben is. Jelenleg is vannak megvalósulás alatt álló pályázataink, termelés korszerűsítő beruházásokra és energetikai korszerűsítésekre.
- Örülök, hogy napirendre került a szakképzés és a felsőoktatás átalakítása. Mindamellett nem vagyok nyugodt abban a tekintetben, hogy a megkezdett lépések a teljesség igényével, átgondoltan kerültek-e kialakításra, vagy a korábbiakhoz hasonlóan csupán tűzoltó jellegűek lesznek, az alap probléma megoldása nélkül? Abban mindenesetre teljesen biztos vagyok, hogy a következő egy évben óriási szakemberhiánnyal kell majd megküzdenie minden termelő vállalkozásnak, és ez lesz a gazdasági fejlődés szűk keresztmetszete is. Ez a probléma alapjaiban régóta fennáll, de a válság jótékonyan eltakarta - mondta Sinkó Ottó.

Nem kérnek az állami szabályozásból

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ellenérzéssel fogadja, hogy a bér-és adómonitoring bizottság direkt bérszabályozási eszközök bevezetésével fenyegeti az üzleti szféra munkáltatóit. A vállalati bérfejlesztéseket ugyanis a tulajdonosok és munkáltatók nem külső (bizottsági) befolyásra, hanem a verseny-, a jövedelemtermelő és költségviselő-képesség ismeretében, valamint a foglalkoztatás biztonságát szem előtt tartva hajtják végre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!