Kínában gyártják a magyar találmányt - kanadaiak csaptak le a játékra

Feltalálóink útja több mint rögös. Néha akkor jön a segítség, amikor már minden remény veszni látszik. Pataki Zoltán jó tíz éve még úgy gondolta, csak a fióknak dolgozik - most azonban előrukkolt egy újabb találmánnyal, egy jégkorongra hajazó logikai játékkal. Kár, hogy a bűvös labda, a fűfej és sok más ötlet gazdájának ehhez egészen Kínáig kellett mennie.

Klecska Ernő

Pataki Zoltán,  akinek a nevét a kilencvenes években egyszer már megismerhettük, amikor feltalálta a bűvös labdát, közel egy évtizedes, e területről történt visszavonulás után ismét nagyot robbantott: megvalósította egy korábbi ötletét, a jégkorongra hasonlító logikai játékot. A Hockey Puck Puzle - mint neve is mutatja - nemzetközi piacra készül. Még csak pár ezer darab van belőle, de a tömeggyártás is elkezdődhet. Egyelőre Kínában, mert itthon elfogadható áron nem akadt gyártóra. Hosszú ideig tisztességes befektetőre sem - végül egy mezőgazdasági vállalkozó sietett a segítségére. A korongot, amit egy Fejér megyei településen  hoznak végső formájába, hiába próbálták az EU soros elnökségének figyelmébe ajánlani.

 

 

A Magyarországon bűvös labda néven ismertté vált szerkezetet  a nyolcvanas években Pataki Zoltán találta fel. A leírás szerint ez később egy nemzetközi szabadalom alapja is lett. E szerint: a gömb felületén kialakított négy pálya, amelyek metsző síkjai a gömb középpontján haladnak át. A korábbi logikai játékoktól eltérően a   felületen kialakított, ábrákkal, színekkel nyomtatott elemek nem három, hanem négy különböző sík irányában mozgathatók.
 A feltaláló ötlete Japánig, Amerikáig és a korong mostani gyártójáig, a ma már ismét Kínához tartozó  Hongkongig is eljutott. Magyarországon Székesfehérváron,  az akkor az ország egyik legismertebb vállalkozásának számító Mach Művekben kezdték el gyártani. Az eszköz az 1990-91-es ipari vásár nagydíját is megkapta,  közel 300 ezret adtak el belőle, amikor egy távol-keleti cég lemásolta.
Pataki úr  a Mach Művekkel együtt  hosszú időre eltűnt.  Korábban a fél világot bejárta találmányaival, tolksókban és újságok címlapjain szerepelt, ma azonban virágokhoz való zöldet árul. Sokáig azt hitte,  végleg vége a feltalálósdinak.

A szabadalmi hivatalok azonban nem felejtenek -  a feltaláló szerencséjére.  2009 nyarán ugyanis a SBG&K Szabadalmi Ügyvivői Iroda arról értesítette az időközben Csajágról  Fehérvárra költözött, ötleteit az íróasztal fiókjának továbbra is kidolgozgató férfit, hogy egy kanadai cég, a saskatooni Puzzle Master keresi az 1991-ben amerikai szabadalommal védett játék hasznosítása ügyében.
Pataki Zoltán ezt követően gyorsan szabadalmi bejelentést tett egy  új szerkezetre, a jégkorong kinézetű  játékra. 2009-ben, amikor lapunk erről hír adott, még csak egyetlen mesterpéldány  létezett. Ha egészen pontosan akarnánk leírni, így kellene: két koncentrikus körből áll, ebből a belső, egy 2,5 centiméter átmérőjű mag két irányban is elcsavarható, a külső pedig 12 egyforma, ugyancsak forgatható cikkből tevődik össze. Eredetileg számok vannak rajta, de bármi felfesthető.
Bár az ötletet a kanadai megkeresés is inspirálta  a Puzzle Master olyan, nem túl egyszerű  logikai játékot kért, amely hordozható, elfér a zsebben, valamelyik amerikai sporthoz kapcsolódik és reklámhordozónak is jó. A korongocska külső cikkein egyik oldalon jelenleg számok vannak,  a másikon egy jégkorongos figurája. Ha a számokat kirakják, az ábra is elkészül,  ami nem könnyű menet, hiszen  a kombinációk száma közel annyi,  mint az eredeti bűvös kockáé.

 



 Pataki Zoltán most elégedettnek látszik. Bár korábban labdáját ellopták, lemásolták, mások lettek milliomosok belőle, az új szerkezettel kapcsolatban már óvatosabb volt. Sok befektetőt keresett meg - nála is sokan jelentkeztek lapunk cikkei után -, de ő bizalmatlan volt. Nem ok nélkül. Többen is gyártották volna a szerkezetet, de szinte mindenki kizárólagos jogot, a jutalék vagy a jogdíj átengedését kérte volna.  Ő nem engedett. Két éve már megpróbált újra elindulni egy, az amerikai fociban használt,  tojás alakú labdával, de mivel nem volt rá pénze, és korrekt partner sem akadt, az is a fiókban maradt.
 Végül egy  minden bizonnyal a ma főfoglalkozást jelentő nagybani piacozás során megismert  agrárvállalkozó, Thuri Attila  szállt be korrekt feltételek mellett befektetőként. Nagy segítséget jelentett  a fehérvári  civilben egészen más területen dolgozó  Béli Norbert is, aki  a találmány menedzselését végzi és a vértesboglári Majtán Attila, aki az utolsó simításokat,  a tamponnyomást végzi.
A gyártást sajnos csak Hongkongban sikerült megszervezni - mondja Pataki Zoltán. A szerszám egy ottani cégnél van, amelynek vezetőjét még a kilencvenes évekből ismeri - az illető sokat  segített az akkori jogviták és másolt termékek gyártói elleni harcban.  Még a szállítás is olcsóbb volt onnan, mintha például Debrecenből kellett volna hozni  a kész holmit - tette hozzá.
  Az ottani gyártó, akinél  a ma létező egyetlen szerszám van, még arra is kötelezettséget vállalt, hogy az esetleges másolatok ellen ott segít fellépni.
Ennek a veszélye ma jelentősnek is mondható.  A  Hockey Puck Puzle  nemzetközi piacra készül. Még csak pár ezer darab van belőle, de a tömeggyártás is elindulhat. Pataki úr - mint szavaiból kiderül - elkötelezett lokálpatrióta, de tisztában van vele, hogy a találmánynak csak a nemzetközi színtéren van esélye  a sikerre. Már úgy tűnik, hogy német jelentkező is lenne. Legnagyobb álma továbbra is az, hogy a kanadai nagy vásárokra kijusson.   Az aranyásók hatalmas ünnepén milliók fordulnak meg, s ha ott csak minden tizedik látogatónak megtetszik a magyar csodakorong, igazi világszám lesz belőle - így kalkulál.
 Addig is megelégedne azzal - mondja kissé lekonyuló szájjal -, ha  a magyar EU-elnökség idején vagy a jégkorong-világbajnokság magyarországi eseményein mint magyar találmányt, ezt a játékot adnák a külföldi vendégeknek  ajándékul. Az uniós elnökség szervezeteit már megkeresték, ám ez ügyben nem tud sikerről beszámolni - fogalmaz roppant diplomatikusan.
Pataki Zoltán más terveit sem adja fel. Egy, a nagybani piacon született ötletét már korábban is tett követte: ő volt az, aki bevezette a cserszömörcét a hazai virágosok közt. Ha éppen nem talál fel valamit,  továbbra is a virágzöldek Dél-Afrikából történő ideszállításának módján töri a fejét - tudtuk meg.

Felnőttünk a nagyokhoz

 

 

A magyar műszaki tudás csodákra képes. Jó példa erre az 1993-ban a fehérvári Kántor Sándor alapította Kántor Mechanika Kft.
A kis cég, amelyik ma a székesfehérvári Vállalkozói Központ mellett egy saját építésű, modern, több mint 1000 négyzetméteres üzemcsarnokban dolgozik, hamarosan egy hasonló nagyságú építésébe fog. A magyar és multinacionális cégeknek teljes körű gépészeti, tervezési, forgácsolási, lakatosipari tevékenységet végző családi vállalkozás, amelyik főleg célgépek, egyedi és kissorozatú alkatrészek, szerszámok, idomszerek, ellenőrzősablonok, gyártósorok és fröccsszerszámok tervezésével és gyártásával a foglalkozik, azt tervezi, hogy komplett gyártási folyamatokat szerez meg a multiktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!