Lemondott az elnök, átszervezés alatt a kistérségi társulás

Székesfehérvár - Szerdán lemondott a Székesfehérvár Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának elnöki posztjáról Cser-Palkovics András (Fidesz). Az elnök lemondását követően operatív irányító látja el a vezetést: Nyikos László polgárdi polgármester húsvét utánra hívná össze a kistérségi tanácsülést.

Kocsis Noémi

A székesfehérvári polgármester azt követően döntött így, miután a testület szerdai ülésén nem fogadta el a kistérségi iroda megszüntetésére tett javaslatát. A város önkormányzati kommunikációs központjának erről kiadott közleményében a polgármester úgy indokolt, nem vállalja a felelősséget olyan tevékenységért, közpénzek elköltéséért, amit nem láthat át teljes mértékben. Cser-Palkovics ezzel arra utalt, a tanácstagok némelyike nem támogatta azon javaslatát, szűnjön meg a ma még működő külön kistérségi iroda, s feladatait, azaz a kistérség operatív ügyeinek irányítását telepítsék át a mindenkori társulási elnök által irányított polgármesteri hivatalhoz, azaz Fehérvárra. Cser-Palkovics András az átszervezésre irányuló javaslatával a kistérségi társulás működésének megújítását szerette volna elindítani, áll a közleményben.

 



Az elnök lemondását követően operatív irányító látja el a vezetést: Nyikos László polgárdi polgármester húsvét utánra hívná össze a kistérségi tanácsülést.
Az új elnök megválasztásáig szerdától Nyikos László, Polgárdi polgármestere, a társulási tanács eddigi elnökhelyettese irányítja a munkaszervezetet. Ő elöljáróban elmondta: a munkát a lemondott elnök ajánlásával és a tagság támogatásával vállalta el, mindazonáltal továbbra is nyitottnak érzi azt a kérdést, miért állt a polgármesterekből álló tanács Cser-Palkovics mellé, ha annak a munkaszervezetre irányuló átszervezési terveit ugyanakkor nem támogatják? Ennek oka az lehet, hogy egyes tanácstagok kevés információval rendelkeznek az átszervezésről. Nyikos László lapunk hogyan tovább kérdésére úgy nyilatkozott, operatív irányítóként ő maga is a munkaszervezet átalakítása mellett van, s a helyzet stabilizálására fog törekedni.
- Azért is támogatom az átalakulást, mert egy kisebb településről, mint Polgárdi igen nehézkes a kistérségi munkát irányítani. Ezért azokat, akik eddig nem támogatták az átalakulást, levélben keresem meg: tárgyaljunk tovább, mert úgy látom, pusztán az információhiány az akadálya a közös munkának - indokolta céljai további irányát Nyikos László. Hozzátette, meglátása szerint van esély a stabilizációra rövid távon, s mivel egyes operatív feladatokat igen sürgősen kellene megoldania a munkaszervezetnek, hamar, már a húsvéti ünnepeket követően, a jövő hétre összehívna egy kistérségi tanácsülést. Kérdésünkre, mi történik, ha az átalakulást eddig sem támogatókat nem tudja meggyőzni, a polgárdi városvezető úgy fogalmazott, ez esetben el kell gondolkodniuk azon, miért javasolnak más megoldást a nem támogatók, illetve hogy ezen más megoldások járható utat jelentenek-e.

 



A Székesfehérvár Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának  költségvetése a tagságot adó  jelenleg 18  önkormányzat befizetéseiből áll össze. A társulás legnagyobb befizetője Székesfehérvár. A kistérség elnöke - bárki legyen is az -, csak úgy vállalhat felelősséget egy szervezet működéséért, ha az a felügyelete alatt dolgozik, munkáját napi szinten figyelemmel kísérheti, ellenőrizheti. A jelenlegi struktúra ezt nem teszi lehetővé - áll a polgármesteri közleményben -, mert míg a kistérségi iroda jelentős szabadságot élvez, a tanács elnöke nem rendelkezik teljes körű rálátással az iroda működésére, s ez Fehérvár számára elfogadhatatlan. A megyeszékhely azonban semmiképp nem fogja magukra hagyni a környékbeli kistelepüléseket, a térségi együttműködés mellett továbbra is elkötelezett - fogalmazott Cser-Palkovics.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!