Recept: a bor-kotlósok levese a fakanálforgatóról

Mór - Bográcsban, grillrácson, lábasban, fazékban, cserépedényben, állványon, téglán - mindegy, min készül az étel, csak finom legyen, és legyen a hozzávalók közt bor, és utána is.

Kovalcsik Katalin

 

 

 

Akinek nem sok a húsos ételből, készíthet második fogásként zöldséges marhatokányt vörösborral. Vegyünk hozzá 80 deka marhacombot, 10 deka füstölt, húsos szalonnát, négy sárgarépát, két fehéret, 15 deka csiperkegombát, 3 deci száraz vörösbort, 4 szál kakukkfüvet, egy szál rozmaringot, kis csokor petrezselymet, egy fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, egy kis kanál mustárt, fél deci olajat, sót, borsot. A bográcsban forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg benne a vékony csíkokra vágott szalonnát, az apróra vágott hagymát. Süssük tovább, és adjuk hozzá a félujjnyi csíkokra vágott marhahúst. Ha a hús fehéredésig sült, fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, mustárral, és annyi vizet öntsünk alá, hogy félig ellepje az adagot. Közepes tűzön, fedővel letakarva addig főzzük, amíg a hús félig meg nem puhul. Ha a hús elérte ezt az állagot, adjuk az ételbe a csíkokra darabolt répát, a cikkekre vágott gombát. Öntsük fel borral, majd ha kell, adjunk még hozzá vizet, amíg közepes tűzön főzzük. A fűszerezést ellenőrizzük, ha kell, sózzunk, adjunk még az ételhez aprított kakukkfüvet, rozmaringot és petrezselymet. A kész ételhez kínálhatunk friss kenyeret, és jóféle bort.

Akinek nem sok a húsos ételből, készíthet második fogásként zöldséges marhatokányt vörösborral. Vegyünk hozzá 80 deka marhacombot, 10 deka füstölt, húsos szalonnát, négy sárgarépát, két fehéret, 15 deka csiperkegombát, 3 deci száraz vörösbort, 4 szál kakukkfüvet, egy szál rozmaringot, kis csokor petrezselymet, egy fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, egy kis kanál mustárt, fél deci olajat, sót, borsot. A bográcsban forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg benne a vékony csíkokra vágott szalonnát, az apróra vágott hagymát. Süssük tovább, és adjuk hozzá a félujjnyi csíkokra vágott marhahúst. Ha a hús fehéredésig sült, fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, mustárral, és annyi vizet öntsünk alá, hogy félig ellepje az adagot. Közepes tűzön, fedővel letakarva addig főzzük, amíg a hús félig meg nem puhul. Ha a hús elérte ezt az állagot, adjuk az ételbe a csíkokra darabolt répát, a cikkekre vágott gombát. Öntsük fel borral, majd ha kell, adjunk még hozzá vizet, amíg közepes tűzön főzzük. A fűszerezést ellenőrizzük, ha kell, sózzunk, adjunk még az ételhez aprított kakukkfüvet, rozmaringot és petrezselymet. A kész ételhez kínálhatunk friss kenyeret, és jóféle bort.

A következő étel főzői tavaly Bábolnáról érkeztek. Korhely halászlét készítettek, kicsit másképp. A hozzávalók négy kilogramm ponty (Dunából, frissen), két kilo apróhal (kárász, keszeg), egy kiló harcsa, hat fej vöröshagyma, olaj, paprika, paradicsom, őrölt piros paprika, só, bors, tárkony, babérlevél, tejföl, két darab citrom, Bozóky ezerjó száraz fehérbor. A batyu tésztájához négy tojás, egy kilogramm liszt, víz.

A pontyot, harcsát kifilézzük, a szeleteket beirdaljuk, sózzuk, hűtőbe tesszük. A hagymát az olajon lepirítjuk, pirospaprikát, vizet adunk hozzá, beletesszük a halcsontot, a halfejet, az apróhalakat darabolva. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, sót, borsot, és két órán át nagy tűzön főzzük. Az alaplevet átpasszírozzuk, belefőzzük a halszeleteket. A tárkonyt tejföllel kikeverjük, beleadjuk a citrom levét, a bort. A tésztát közben meggyúrjuk, 6-szor 6 centis lapokra vágjuk, beletöltjük a finomra vágott hagymával összekevert halbelsőségeket, a darált halhúst, batyut formázunk belőle. A batyukat sós vízben kifőzzük, és a bográcsba tesszük, ha kész a halászlé.

A következő étel főzői tavaly Bábolnáról érkeztek. Korhely halászlét készítettek, kicsit másképp. A hozzávalók négy kilogramm ponty (Dunából, frissen), két kilo apróhal (kárász, keszeg), egy kiló harcsa, hat fej vöröshagyma, olaj, paprika, paradicsom, őrölt piros paprika, só, bors, tárkony, babérlevél, tejföl, két darab citrom, Bozóky ezerjó száraz fehérbor. A batyu tésztájához négy tojás, egy kilogramm liszt, víz.

A pontyot, harcsát kifilézzük, a szeleteket beirdaljuk, sózzuk, hűtőbe tesszük. A hagymát az olajon lepirítjuk, pirospaprikát, vizet adunk hozzá, beletesszük a halcsontot, a halfejet, az apróhalakat darabolva. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, sót, borsot, és két órán át nagy tűzön főzzük. Az alaplevet átpasszírozzuk, belefőzzük a halszeleteket. A tárkonyt tejföllel kikeverjük, beleadjuk a citrom levét, a bort. A tésztát közben meggyúrjuk, 6-szor 6 centis lapokra vágjuk, beletöltjük a finomra vágott hagymával összekevert halbelsőségeket, a darált halhúst, batyut formázunk belőle. A batyukat sós vízben kifőzzük, és a bográcsba tesszük, ha kész a halászlé.

A pontyot, harcsát kifilézzük, a szeleteket beirdaljuk, sózzuk, hűtőbe tesszük. A hagymát az olajon lepirítjuk, pirospaprikát, vizet adunk hozzá, beletesszük a halcsontot, a halfejet, az apróhalakat darabolva. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, sót, borsot, és két órán át nagy tűzön főzzük. Az alaplevet átpasszírozzuk, belefőzzük a halszeleteket. A tárkonyt tejföllel kikeverjük, beleadjuk a citrom levét, a bort. A tésztát közben meggyúrjuk, 6-szor 6 centis lapokra vágjuk, beletöltjük a finomra vágott hagymával összekevert halbelsőségeket, a darált halhúst, batyut formázunk belőle. A batyukat sós vízben kifőzzük, és a bográcsba tesszük, ha kész a halászlé.

A pontyot, harcsát kifilézzük, a szeleteket beirdaljuk, sózzuk, hűtőbe tesszük. A hagymát az olajon lepirítjuk, pirospaprikát, vizet adunk hozzá, beletesszük a halcsontot, a halfejet, az apróhalakat darabolva. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, sót, borsot, és két órán át nagy tűzön főzzük. Az alaplevet átpasszírozzuk, belefőzzük a halszeleteket. A tárkonyt tejföllel kikeverjük, beleadjuk a citrom levét, a bort. A tésztát közben meggyúrjuk, 6-szor 6 centis lapokra vágjuk, beletöltjük a finomra vágott hagymával összekevert halbelsőségeket, a darált halhúst, batyut formázunk belőle. A batyukat sós vízben kifőzzük, és a bográcsba tesszük, ha kész a halászlé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!