Új önkormányzati törvény - a kis településeken készülnek elverni a port?

Székesfehérvár - Valószínűleg ősszel fogadja el a parlament az új önkormányzati törvényt, amely átrajzolja a mai állami-önkormányzati feladatok megosztását. Lehet, hogy a kétezernél kisebb lélekszámú települések polgármesteri hivatalai megszűnnek.

Fejér Megyei Hírlap

- Nem kétséges, hogy az önkormányzati rendszer átalakításra szorul - szögezte le  elöljáróban  Wéninger László, a mintegy ezer lakosú Balinka polgármestere, aki azonban hiányolja  annak megnevezését, hogy kik hozták létre önkormányzati szinten a nagy adósságállományt. Merthogy gyanítható: nem a kis települések...   Most mégis a kis településeken készülnek elverni a port - vélekedik az önkormányzati törvény tervezett átalakításával kapcsolatban az elöljáró, aki szerint az elmúlt években, évtizedekben látványosan visszafejlesztették a közösségi közlekedést: így a leendő járási székhelyekre a bejutás hosszadalmas és drága is. Már most is van Balinkán olyan  jegyezte meg,   aki gyalog megy be Mórra.  A kis településeken egészen más jellegű feladatai vanak egy vezetőnek, mint egy  többezres település polgármesterének -  emlékeztet Wéninger László.


- Magamat viccesen már nem is polgármesternek, hanem "falugondnak" tartom. Én intézem ugyanis a beszerzéseket (munkaeszközök, benzin, alkatrészek, iroda- és tisztító szerek), és ezeket a saját kocsimon hozom-viszem, mivel a balinkai polgármesteri hivatalnak  nem telik sem külön alkalmazottra, sem gépjárműre. Ez után ugyan jár költségtérítés, de már azt is adóztatják - mondja a két, egymástól több kilométerre fekvő településrész,  Balinka és Mecsér  alkotta önkormányzat első embere. 
Wéninger László szerint az a falu, amelynek nincs főállású polgármestere, nem tud fejlődni, hiszen az elöljárónak a saját megélhetése után kell járnia. Pedig a polgármesterség egész embert kíván: nem egyszer a nap 24 órájában talpon kell lenni, vagy legalábbis készen kell állni: gyógyítani kell az emberek lelkét, úrrá kell lenni a faluüzemeltetésben fölmerülő nehézségeken, megoldást kell találni a szociális problémákra - érzékelteti Wéninger László a polgármesteri munka sokrétűségét.
A kistelepülésen még elevenen él azoknak az időknek az emléke, amikor a közös közigazgatás, a más településhez való tartozás elsorvasztást, visszafejlődést hozott - figyelmeztet  a balinkai elöljáró, aki szerint persze jó elemek is vannak a koncepcióban. Üdvözli például, hogy a tervek szerint a kincstár közvetlenül a rászorulóknak utalná a szociális támogatást. Az viszont, hogy a saját bevételek növelésére  a helyi adók emelése révén  nyílna mód, azt jelentené, hogy a népszerűtlen intézkedéseket ismételten helyben kellene meghozni - fogalmaz Wéninger László, akit a Fidesz jelöltjeként másodszor választottak az ősszel a móri kistérségben fekvő Balinka polgármesterének.
- Az önkormányzati törvény közel 21 éve van érvényben. Pártok közötti kompromisszumként született, és kicsit a volt megyei tanácsok ellenében minden hatáskört a települési önkormányzatoknak adott, a megyei testület gyakorlatilag intézményirányító szerepkörre kárhoztatott. Az elmúlt két évtizedben az önkormányzati törvényhez csak apróbb módosítások révén nyúltak hozzá, miközben régi felvetés, hogy megérett a korszerűsítésre. Ám az 1990-es MDF-SZDSZ paktum nélkül elhíresült megállapodás óta kétharmados törvény, nem volt sok lehetőség az átalakítására. Most minden feltétel adott, hogy a két évtizedes tapasztalatok alapján új törvényt alkossanak.


Egy vitaanyag ismert, ebben szerepel az iskolák járási hivatali működtetése, a fekvőbeteg-ellátás állami kézbe vétele, kétezer lakos alatt a polgármesteri tisztség társadalmivá alakítása, a helyi hivatalok megszüntetése és járási szinten történő ellátása. Mi most főleg ez utóbbi fogadtatására voltunk kíváncsiak. A nagyobb települési érdekvédelmi szervezetek most készülnek saját véleményük megfogalmazására, de azért találtunk nyilatkozókat.
- Az elfogadható, hogy ne legyen ennyire szétaprózódva a hivatali rendszer. Ezt ésszerűen meg lehet csinálni, ám a mai elképzelés túl merev - mondja a Somogy megyei Tab polgármestere, aki a közelmúltban lett a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke.  - A kétezres határ nem életszerű, hiszen mások a földrajzi adottságok a Dél-Dunántúlon és északon, mások Borsodban és az Alföldön. Minden téren a feladat finanszírozásról beszélnek, hát ezen a téren is ezt kellene csinálni - fejezte be az elnök, akinek települése nem érintett ebben az ügyben.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége felügyelőbizottsági tagja, Tilhof István, Mátyásdomb polgármestere. Ott lesz a szövetség szerdai, csütörtöki ülésén, ahol felkért előadó a kisiskolák sorsával kapcsolatban. Mint mondja, más is szóba kerül majd, és ő elmondja a véleményét.  Azt, hogy nem ért egyet a tervezett átalakítással. Ő nem létszámhoz kötné a megmaradó feladatokat, hanem a gazdálkodáshoz. Szerinte el kellene ismerni azt a munkát, amelyet a települések egy részén végeztek, például az iskolák megmaradásáért. Nem érti a járási ügyintézési gondolatot, amikor az embereknek már most sincs pénzük és idejük utazni, és az utóbbi nem is megoldott.  Szerinte hagyni kellene élni a településeket. Az ügyeket pedig a lakossághoz legközelebb intézni, mert az úgy normális.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!