Sajátos hobbija van, növényeket gyűjt

Fehérvárcsurgó- Szöllősi Istvánné valóságos arborétumot tudhat magáénak. Pedig nem botanikus, szállításvezető volt a fehérvári kenyérgyárban.

B. Kiss László

Óriási érdeklődés övezi a pénteken, Makray Katalin, a köztársaság elnök hitvese által megnyitott, és vasárnap estig nyitva tartó kertművészeti napokat. Mi magunk is elámulva bóklásztunk a standok között, és gyönyörködtünk a rengeteg válogatott szépségű virágban és dísznövényben. Az egyik standon a Székesfehérvári Kertbarát Klub nevére lettünk figyelmesek.


A klub másfél éve alakult, harminc aktív tagja van, de ha kirándulni mennek, akkor 45-en is összejönnek   - mondja a kertbarátok vezetője, Jankovics Ilona kertészmérnök.  A Klub a szárazréti közösségi házban működik, minden hónap harmadik szerdáján tarják az összejöveteleiket.
A klub egyik legaktívabb tagja is itt van Fehérvárcsurgón, a kertművészeti napokon. Szöllősi Istvánné, Irén tucatnyi saját nevelésű ritkaságot hozott el a nagyszabású növénybörzére. A jurassica igazi ősnövény, ahogy a neve is mutatja. Tüskék borítják a levelét annak érdekében, hogy ne tudja állat lelegelni.
Egy másik palánta a lila paradicsomé, amely nem csak rendkívül attraktív, de ehető is. A perui imafüzérfa példánya  a harmadik évben Fejér megyében is kiültethető a szabadba. Fehér a virága, lila a bibéje, nevét pedig a sárga bogyóiról kapta, amelyekből olyan lánc készíthető, akár a rózsafüzér.
Szöllősi Istvánné ezután magokat mutat. A tűzvirágfa a világ tíz legszebb fafajtájának egyike. Az afrikai tulipánfa olyannyira unikum, hogy Irén Ecuadorból rendelte az interneten.
- Nem vagyok botanikus, a kenyérgyárban voltam szállításvezető - mondja el magáról a nyugdíjas asszony. - A növényeket azonban mindig szerettem. A kertemben van belőlük legalább félezer fajta. Ha velük foglalkozom, megfeledkezem minden gondomról, bajomról.
Sokan hiszik azt, költséges hobbi ezen a szinten a kertészkedés. De ez nem feltétlenül van így. Az üvegházamat például olcsón megvásárolt,  lecserélt  lakótelepi ablakokból, erkélyajtókból készítette a férjem.
A Székesfehérvári Kertbarát Klub június végén szervezi következő kirándulását. Nyugat-Magyarország az úti cél, s mi mást néznének meg, mint – kertészeteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!