Száz csoda: a Károlyi-kastélyban megnyíltak a kertművészeti napok

Fehérvárcsurgó - A kastély régi fényében pompázik. Ehhez méltó az az igényesség, amely a hét végi kertművészeti napok csaknem száz standját jellemzi.

B. Kiss László

 

A rendezvény ragját jelzi: Makray Katalin, a köztársasági elnök hitvese személyesen nyitotta meg pénteken Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastély parkjában a 7. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat. A megnyitón Roman Kovalski lengyel nagykövet is beszélt papír nélkül, magyarul.
A vasárnap estig tartó rendezvény lényegesen több, mint egyszerű virágvásár: két kiállítás, valamint a kertkultúrával, a tájépítészettel kapcsolatos előadások teszik szakmailag is rangos eseménnyé a  csurgói kertművészeti napokat. A főszerepet azonban természetesen a virágok játsszák: a húsevő növényektől kezdve, a ritka pálmákon át az évelőkig, szebbnél szebb példányok kelletik magukat a standokon. Az idei alkalommal  minden eddiginél több,  csaknem száz található belőlük. A többségük kertészeteké, de találunk olyat, ahol  kerti kiegészítőket, szakkönyvet, fonott kosarat vagy éppen szárazvirgá díszeket árusítanak. Ismét kitelepült a csurgói fagylaltos, a kastély impozáns méretű, mostanában helyreállított és megnyitott  pincéjében pedig a tájépítészetet reprezentáló kiállítás látható. Az emeleten egy másik kiállítás várja azokat, akik kicsit hűsölni szeretnének a patinás  épület  falai között: itt botanikai igényű grafikákban gyönyörködhet a látogató.

 


A standok reggel kilenckor nyitnak, a legszebb gazdájának  vasárnap délután nyújtják át a kitüntető címet. A zsűri elnöke Makray Katalin, aki Piazza-Hunyor Katalin, a házigazda Károlyi György keresztanyja, illetve  Miklósa Erika operaénekesnő társaságban  péntek délután maga is végigjárta, megtekintette a fehérvárcsurgói kertművészeti napok száz csodáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!