Halországi rekord: ezer keszeg sült egyszerre

Ahol minden halból volt szombaton, az a hely a Sáregres melletti Rétimajor, az Aranyponyt Halászati Zrt. területén megrendezett XI. Szent Péter Napi halászbúcsú.

Kovalcsik Katalin


Sebestyén István,  a magyarországi rekordok regisztrátora,  aki több mint tíz éve foglalkozik a rekordok jegyzőkönyvezésével, igencsak elfoglalt volt a hét végén. 
-  A keszegsütés  érdekes magyarországi rekordkísérlet  - mondta Rétimajorban, miközben az előkészületeket ellenőrizte.  Ez a kísérlet a  mennyiségi kategóriába tartozó akció. A  hazai rekordok adatbázisában nem szerepel  még ilyen  típusú rekord.   A feltétel a halak szinte egyszerre való behelyezése a sütőedénybe, illetőleg  a sütés folyamata, majd a halak kiosztása.  A mércét magasra tették a   helyiek.   A hazai rekordok több mint  fele gasztronómiai, jellemzően valamilyen hungarikummal kapcsolatos. Ez  akkor is nagyszerű dolog, ha ez a londoni könyvkiadó  Guinness  számára nem kifejezetten izgalmasak ezek a kísérletek. Gyakorlatilag  most nyáron szinte minden hét végén van valamilyen rendezvény,  amelynek keretében valamilyen rendkívüli emberi teljesítményt szeretnének bemutatni a rendezők.
A regisztrátor szombaton Zamárdiba utazott  a segítőjével, a feleségével,  ahol masszázsrekordra készültek. Derekegyházon maratoni palacsintasütés várta őket,  vasárnap tiszafüredi kísérlet.


 A kísérletnél a tamási Vályi Péter szakközépiskolás diákok  segítettek, húsz diák állt a hatméteres tepsi két oldalán,   tálcákon tartva a keszeget, társaik vezényszóra rakták az olajba a halat, amikor a regisztrátor jelt adott. A keszegeket megszámolták,  kiderült, nem ezer, hanem tizenöt-húsz keszeggel több is került a forró olajba. Sebestyén István felesége folyamatosan fotózott, ellenőrizte az olaj hőmérsékletét, miközben a tömeg csak gyűlt, körbefogta a kísérlet helyszínét. Közben megérkeztek a sárbogárdi kórus tagjai, akik kissé az árnyékba húzódva   dalaikkal szórakoztatták a közönséget, amíg el nem kezdődött a sütés. Varga Sándor  többszörös olimpiai mesterszakács - aki a halászléfőző-verseny zsűrielnöke  volt - elmesélte a közönségnek a halelőkészítés folyamatát.  Paprikás lisztet nem használhattak, mert ekkora mennyiségnél a paprika előbb megégne, mint ahogy  a hal kisülne. 
A halas rekord és a zsűrizés  családban maradt szombaton, mivel a rekordkísérletet az olimpiai szakács fia,   Varga Zoltán   dirigálta. Felelőssége óriási volt, hiszen amint a regisztrátor megadta  a jelet, meg kellett kezdeni a keszegek forró olajba helyezését. Közben folyamatosan figyelni kellett az olaj hőmérsékletét, hiszen ahogy a hal belekerült az olajba, az  valamennyire visszahűlt. 


- A rekord érvényességének az a feltétele, hogy ez a rendkívüli ételmennyiség  a készítés folyamatában valamint az ízében  megfeleljen a hétköznapi fogyasztásnak, a sült keszeg kritériumainak - mondta a regisztrátor.  A gasztronómusok azt mondták, hogy a  180 fokos olajhőmérséklet   ideális a halsütésre, de itt most a mennyiség miatt  magasabb hőmérsékletet kellett elérni. Ez azért fontos, hogy  meginduljon a sülés folyamata.   
Közben a  halak elindultak utolsó útjukra, közvetítette a közönségnek a történéseket Straub Rezső  színművész, aki gyakori vendége  Rétimajornak a családjával együtt.
- Figyelem gyerekek! - Varga Zoltán vezényelte az ifjak csapatát. - Mindenkinek a kezében a két hal, beleteszitek az olajba, és már veszitek  is a következőt.
A sütésnek nem határozták meg előre az idejét, hiszen az volt a feltétel, hogy megfelelő ízű, fogyasztható étel kerüljön ki a kísérlet végén. Erre vártak a sorban álló érdeklődők, akik halpénzért  juthattak hozzá a kisült keszeghez.       
- Az ötlet munkatársamé, Török Henriettáé volt - mondta  Lévai Ferenc,  a gazdaság vezérigazgatója. - Ő mindig azon munkálkodik, hogy kicsit többet adjon a látogatóknak, hogy minél többen ismerjék meg a halakat. Fogyasszanak rendszeresen halételeket az emberek. Én kicsit szkeptikus voltam, a tepsivel voltam gondban,    de Sziklási János,  a gödöllői telep vezetője   megszerkesztette, kimérte,  egy keszeg hány négyzetcentiméter  és a többi. Sok munka kell egy ilyen  dologhoz, hogy hiteles legyen. Ezt a rekordot meg is esszük, forrón, ahogy kisült. Ez egy kicsit az én nosztalgiám is, nyár van, Balaton, kicsit visszatértünk a hagyományainkhoz.  A főzők is sokan vannak, huszonnyolcan főztek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!