2011.07.10. 13:38
Halországi rekord: ezer keszeg sült egyszerre
Ahol minden halból volt szombaton, az a hely a Sáregres melletti Rétimajor, az Aranyponyt Halászati Zrt. területén megrendezett XI. Szent Péter Napi halászbúcsú.
Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora, aki több mint tíz éve foglalkozik a rekordok jegyzőkönyvezésével, igencsak elfoglalt volt a hét végén.
- A keszegsütés érdekes magyarországi rekordkísérlet - mondta Rétimajorban, miközben az előkészületeket ellenőrizte. Ez a kísérlet a mennyiségi kategóriába tartozó akció. A hazai rekordok adatbázisában nem szerepel még ilyen típusú rekord. A feltétel a halak szinte egyszerre való behelyezése a sütőedénybe, illetőleg a sütés folyamata, majd a halak kiosztása. A mércét magasra tették a helyiek. A hazai rekordok több mint fele gasztronómiai, jellemzően valamilyen hungarikummal kapcsolatos. Ez akkor is nagyszerű dolog, ha ez a londoni könyvkiadó Guinness számára nem kifejezetten izgalmasak ezek a kísérletek. Gyakorlatilag most nyáron szinte minden hét végén van valamilyen rendezvény, amelynek keretében valamilyen rendkívüli emberi teljesítményt szeretnének bemutatni a rendezők.
A regisztrátor szombaton Zamárdiba utazott a segítőjével, a feleségével, ahol masszázsrekordra készültek. Derekegyházon maratoni palacsintasütés várta őket, vasárnap tiszafüredi kísérlet.
A kísérletnél a tamási Vályi Péter szakközépiskolás diákok segítettek, húsz diák állt a hatméteres tepsi két oldalán, tálcákon tartva a keszeget, társaik vezényszóra rakták az olajba a halat, amikor a regisztrátor jelt adott. A keszegeket megszámolták, kiderült, nem ezer, hanem tizenöt-húsz keszeggel több is került a forró olajba. Sebestyén István felesége folyamatosan fotózott, ellenőrizte az olaj hőmérsékletét, miközben a tömeg csak gyűlt, körbefogta a kísérlet helyszínét. Közben megérkeztek a sárbogárdi kórus tagjai, akik kissé az árnyékba húzódva dalaikkal szórakoztatták a közönséget, amíg el nem kezdődött a sütés. Varga Sándor többszörös olimpiai mesterszakács - aki a halászléfőző-verseny zsűrielnöke volt - elmesélte a közönségnek a halelőkészítés folyamatát. Paprikás lisztet nem használhattak, mert ekkora mennyiségnél a paprika előbb megégne, mint ahogy a hal kisülne.
A halas rekord és a zsűrizés családban maradt szombaton, mivel a rekordkísérletet az olimpiai szakács fia, Varga Zoltán dirigálta. Felelőssége óriási volt, hiszen amint a regisztrátor megadta a jelet, meg kellett kezdeni a keszegek forró olajba helyezését. Közben folyamatosan figyelni kellett az olaj hőmérsékletét, hiszen ahogy a hal belekerült az olajba, az valamennyire visszahűlt.
- A rekord érvényességének az a feltétele, hogy ez a rendkívüli ételmennyiség a készítés folyamatában valamint az ízében megfeleljen a hétköznapi fogyasztásnak, a sült keszeg kritériumainak - mondta a regisztrátor. A gasztronómusok azt mondták, hogy a 180 fokos olajhőmérséklet ideális a halsütésre, de itt most a mennyiség miatt magasabb hőmérsékletet kellett elérni. Ez azért fontos, hogy meginduljon a sülés folyamata.
Közben a halak elindultak utolsó útjukra, közvetítette a közönségnek a történéseket Straub Rezső színművész, aki gyakori vendége Rétimajornak a családjával együtt.
- Figyelem gyerekek! - Varga Zoltán vezényelte az ifjak csapatát. - Mindenkinek a kezében a két hal, beleteszitek az olajba, és már veszitek is a következőt.
A sütésnek nem határozták meg előre az idejét, hiszen az volt a feltétel, hogy megfelelő ízű, fogyasztható étel kerüljön ki a kísérlet végén. Erre vártak a sorban álló érdeklődők, akik halpénzért juthattak hozzá a kisült keszeghez.
- Az ötlet munkatársamé, Török Henriettáé volt - mondta Lévai Ferenc, a gazdaság vezérigazgatója. - Ő mindig azon munkálkodik, hogy kicsit többet adjon a látogatóknak, hogy minél többen ismerjék meg a halakat. Fogyasszanak rendszeresen halételeket az emberek. Én kicsit szkeptikus voltam, a tepsivel voltam gondban, de Sziklási János, a gödöllői telep vezetője megszerkesztette, kimérte, egy keszeg hány négyzetcentiméter és a többi. Sok munka kell egy ilyen dologhoz, hogy hiteles legyen. Ezt a rekordot meg is esszük, forrón, ahogy kisült. Ez egy kicsit az én nosztalgiám is, nyár van, Balaton, kicsit visszatértünk a hagyományainkhoz. A főzők is sokan vannak, huszonnyolcan főztek.