Olvasók segítették az elzárt Hernádszentandrást - egy család érdemtelenné vált a támogatásra

Hernádszentandrás - Több mint egy éve hatalmas árhullám söpört végig Kelet-Magyarország egy részén, a falu négy napig el volt vágva a külvilágtól. Olvasóink a segítők között voltak.

Tihanyi Tamás

 

A legrosszabb helyzetbe került családok, az öt legjobban károsodott ház tulajdonosai 2010 augusztusának  végén vették át a Pannon Lapok Társasága és az olvasók adományát. Az összegyűjtött pénzt,  1 millió 363 ezer forintot újjáépítésre fordította az önkormányzat.
A falu a figyelem és a törődés középpontjába került, amikor a Hernád tavaly nyár elején úgy gondolta, megbünteti Szentandrás népét. Négy napig voltak teljesen elzárva a külvilágtól. Akkora árhullám addig még soha nem vonult le a Hernádon, a korábbi legmagasabb szintet is ötven-hatvan centivel meghaladta. Ijesztő volt, amikor szinte átsöpört a településen a víz: nem feledhető a tragédia.  Az áradás által tönkretett házakban a legszegényebb   roma családok éltek, akik közmunkát végeznek, állásuk nincs, és teljesen képzetlenek.
- Mind az öt család az új otthonában éli mindennapjait, a házak felújítási munkálatai befejeződtek - mondta  Üveges Gábor polgármester. Hozzátette: négy család esetében zökkenőmentesen zajlott minden, ők együttműködőek voltak, egy család (akikkel ottjártunkkor sem tudtunk találkozni) időben és a teendők mennyiségében is bőven adott az önkormányzatnak elfoglaltságot - fogalmazott diplomatikusan a településvezető.
- Ők többszöri egyeztetés után is elégedetlenek voltak a mintegy 1,3 millió forintos többletsegítséggel, annak tartalmával, lehetetlenné téve ezzel a munkálatok elvégzését. Az adományozó felé jeleztük a kialakult helyzetet, és  tekintettel a felajánlásokat tevők jóindulatára és áldozatvállalására, kértük őket,  vonják vissza támogatásukat az érintett családtól, mert érdemtelenné vált arra.  Ez megtörtént, és ezzel lezártnak tekintjük a kárenyhítés folyamatát.
 A házak megvásárlásánál az előre nem látott  (éppen ezért a rendelkezésre álló pénzügyi keretből nem orvosolt) hibák kijavítására sikerült két-három  hónap alatt többletforrást szerezniük a szentandrásiaknak, hogy megközelítőleg ugyanolyan minőségű lakhatási feltételekhez jussanak a károsultak,  mint mások a faluban. Üveges Gábor elmondta: sok  segítséget kaptak  még a napokban is  a Magyar Vöröskereszttől építőanyagok formájában, ez a kisebb-nagyobb károsodások helyreállításánál vált fontossá mintegy ötven helyi családnak. Az öt ingatlan hivatalos átadására várhatóan augusztus közepén kerül sor.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!