A jó fagyi titka a kedvencektől - kampánygombóc, pálinkás, mojitós különlegességek

FMH - Hogy a fagyi drága-e vagy sem, erről most ne nyissunk vitát. A középáras 160 forint is lehet sok egy háromgyerekes családnak, ha megszorozzuk a gyerekek számát fejenként három gombóccal. Tekintsünk el az ártól, próbáljuk meg kikutatni a jó fagyi titkát! Három helyen jártunk, amelyeket olvasóink rangsoroltak szavazataikkal. Nem csalódtunk.

Kovalcsik Katalin

Az olvasók szavazatai alapján a sárdosdi Füri, a seregélyesi Melódia, valamint a székesfehérvári Damniczki  cukrászdákban lehet kapni a legfinomabb fagylaltot. Számomra  ennél a feladatnál jobbat ki sem lehetett volna találni,  rám osztották, derítsük ki fotós kollégámmal, mitől jó a jó fagyi?   A sárosdi Füri  József cukrászdájában már az is meggyőző volt, hogy maga a cukrász is szívesen fogyasztja saját készítményeit.
- Húszféle fagylaltot készítünk,  saját készítésű kézműves fagyik ezek - mesélte a fagylaltmester. - Olasz alapanyagokat használunk a fagyikhoz,  vannak kész  receptúráink, amelyek alapján kikeverjük az édességet. Nálunk nagyon szeretik a csokis kekszet, a kindert, a cherry mániát,  kipróbáltuk már az ország fagylaltját is. A mogyorella aranyérmes fagyi, az olasz cég egyik híressége.
Két hete  éjfélig sorban álltak  a seregélyesiek, akkor tartotta a cukrászda a fagylaltimádók éjszakáját. Akciós fagyit  kínáltak, fagyikelyheket készítettek.
- Nem győztük fagyival, annyian voltak - mondta a fiatalember. Arra nem volt idejük, hogy a sorban állókról egy fotót készítsenek,  folyamatosan érkeztek a fagyizók a cukrászdába. Az áfonya, a banán, a mojitós fagyi igen kedvelt a fiatalok körében, ebben van kicsi fehér rum, de valóban kevéske, még a gyerekek is megehetik.

A seregélyesi  Melódia cukrászdában Horváth  Orsolya és a mosolycsapat fogadja a betérőket. Sokan vannak, nagy az átmenő forgalom a faluban, de  olyan vendégük is volt már  visszatérő, aki Tamásiból autózott családjával a fagyiért.
- Kérdeztem tőlük, hová utaznak,  honnan jöttek - mesélte  a tulajdonos. - Megismételték, hogy  hozzánk jöttek fagyizni, alig hittem a fülemnek.  Azonnal adtam nekik egy telefonszámot, és mondtam, ha éjfélkor járnak erre, nekik akkor is kinyitok.
Horváth Orsolya csupa mosoly,  lendület, ízig-vérig  kereskedő,  vendéglátós, aki  a maga köré gyűjtött csapattal  - Juhász Ferencné, Horváth Gáborné, Ódor Erika, Zsetnyai Lászlóné -  dolgozik. Nem  is szakemberek igazán, inkább háziasszonyok,  akik minden porcikájukkal a családjukért,  a cukrászda esetében a vendégért vannak, dolgoznak.
- Nem volt egyszerű rájönni,  milyen a jó fagylalt - folytatta a Orsolya. - Szükség van a nagyon jó  alapanyagokra, a tejszínre, a magyar  gyümölcsökre,  az eperre. A kézművesfagyi az olasz alapanyagokra épül,  de helyben készítjük  magyar tejből, magyar gyümölcsből és itt, a műhelyben. Én az olasz alapanyagok ízvilágát  nagyon szeretem,  de kiváló a Kiss Gergely-féle magyar alapanyag is. A gyümölcsfagyit igyekszünk itthoni, igazi gyümölcsből elkészíteni. A pultban rendszeresen huszonnégy féle fagyi közül választhat a vendég, de naponta 36-40 félét is  készítünk. Arra nagyon büszkék vagyunk -  épp  a múltkor számoltuk meg -, hogy már 180 féle receptünk gyűlt össze.


Idén  játszani hívták a vendégeket a cukrászdába, ahol a falakon a visszatérő vendégek ajándékai, egy-egy hűtőmágnes,  fotó, a vendégkönyvben  dicsérő szavak. Az egyik,  ami megragadta a figyelmem, nagyjából úgy szól, hogy nagyon jók a fagyik és a cukrászda női is, mert kedvesek, aranyosak.  
-  A játék lényege, hogy a vendégek javaslatai alapján hetente keresünk egy-egy országot, annak  jellegzetes gyümölcsét, az ízeit, amit fagyiban vissza tudunk adni - az ötlet nyomán ismét bebizonyosodott,  hogy az emberek mennyire szeretnek játszani. -  Minden hétre jutott egy ország, az utóbbi Thaiföld volt. Augusztus 20-ára  szeretnénk a magyar héttel zárni, nagyon szeretjük -  a vendégek is-  a hatputtonyos  tokaji aszuból készült fagylaltot. Azt csak egy napig tudjuk kínálni, mert a bekerülési összege hatszorosa annak az árnak, amiért eladjuk. A mazsolát az aszuban érleljük, ebbe ágyazzuk, igen különleges lesz a fagyi. Saját ágyas szilvapálinkából készül a pálinkafagyink. Az édesanyám ebben a nagy mester, mindig szól, mikor milyen gyümölcsöt kell felszedni, ki szoktam válogatni, mi kerüljön a cefrébe.  A család nélkül nem valósulhatott volna meg az álmom, ez a cukrászda, pedig nagyon szerettem volna, és lám, szerencsére  sikerült.
  A fagyikínálatban mindig figyelembe veszik az időjárást, ha szakad az eső, akkor jön Írország a Baileys likőrrel,  a sajttortás recept,  készül gyümölccsel, grilázzsal, mézzel. Azt is igyekeznek figyelembe venni, mit keresnek a gyerekek, mi az új íz.  A csapat együtt kreatív, van köztük nagycsaládos,  ők aztán tudják, mit szeretnek a lurkók.  A vidámság,  az eredetiség   minden ötletükben helyet kap. A választások előtt kampánygombócokat készítettek,   volt narancsos, szegfűs, de a választás napjára hétköznapivá változtak ezek is, nehogy megtörjék a kampánycsendet. A Melódiában is  volt éjszakai fagylaltozás, itt is kedvelték a vendégek.  Megkérdeztem, vajon Melódia fagyijuk van-e, kiderült nincs, de az ötlet jó, átgondolják. Legközelebb, ha arra járok, rákérdezek.



A Damniczki cukrászdára leadott szavazatok a harmadik helyre sorolták a megyeszékhely egyik meghatározó  üzletét. Két helyen is kínálják  finomságaikat, a belvárosban szinte nem lehet kikerülni a cukrászdát, a fagylaltot kedvelőket kényszeríti a hely a betérésre, és nem csupán arra. Az írást azzal kezdtem, hogy tekintsünk el a fagyiáraktól. Jól tudom, hogy nem könnyű ellenállni a csábításnak,  de a nyár arról is szól, hogy  enyhítsünk a szigoron. Legyen egy vagy két gombóc,  kóstoló, ami  jó kedvre deríti a szünidős aprónépet, a felnőtteket pedig arra csábítja,  hogy még éjfél előtt is képesek legyenek kivárni a sorukat, amíg hozzájutnak a fagylaltimádók éjjelén egy hideg  nyalathoz.  Akár az előbbiekben említett cukrászdákban, akár másutt, hiszen szerencsénkre  a megye gazdag cukrászatokban, de fagyikínálatban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!