2011.08.16. 04:44
A jó fagyi titka a kedvencektől - kampánygombóc, pálinkás, mojitós különlegességek
FMH - Hogy a fagyi drága-e vagy sem, erről most ne nyissunk vitát. A középáras 160 forint is lehet sok egy háromgyerekes családnak, ha megszorozzuk a gyerekek számát fejenként három gombóccal. Tekintsünk el az ártól, próbáljuk meg kikutatni a jó fagyi titkát! Három helyen jártunk, amelyeket olvasóink rangsoroltak szavazataikkal. Nem csalódtunk.
Az olvasók szavazatai alapján a sárdosdi Füri, a seregélyesi Melódia, valamint a székesfehérvári Damniczki cukrászdákban lehet kapni a legfinomabb fagylaltot. Számomra ennél a feladatnál jobbat ki sem lehetett volna találni, rám osztották, derítsük ki fotós kollégámmal, mitől jó a jó fagyi? A sárosdi Füri József cukrászdájában már az is meggyőző volt, hogy maga a cukrász is szívesen fogyasztja saját készítményeit.
- Húszféle fagylaltot készítünk, saját készítésű kézműves fagyik ezek - mesélte a fagylaltmester. - Olasz alapanyagokat használunk a fagyikhoz, vannak kész receptúráink, amelyek alapján kikeverjük az édességet. Nálunk nagyon szeretik a csokis kekszet, a kindert, a cherry mániát, kipróbáltuk már az ország fagylaltját is. A mogyorella aranyérmes fagyi, az olasz cég egyik híressége.
Két hete éjfélig sorban álltak a seregélyesiek, akkor tartotta a cukrászda a fagylaltimádók éjszakáját. Akciós fagyit kínáltak, fagyikelyheket készítettek.
- Nem győztük fagyival, annyian voltak - mondta a fiatalember. Arra nem volt idejük, hogy a sorban állókról egy fotót készítsenek, folyamatosan érkeztek a fagyizók a cukrászdába. Az áfonya, a banán, a mojitós fagyi igen kedvelt a fiatalok körében, ebben van kicsi fehér rum, de valóban kevéske, még a gyerekek is megehetik.
A seregélyesi Melódia cukrászdában Horváth Orsolya és a mosolycsapat fogadja a betérőket. Sokan vannak, nagy az átmenő forgalom a faluban, de olyan vendégük is volt már visszatérő, aki Tamásiból autózott családjával a fagyiért.
- Kérdeztem tőlük, hová utaznak, honnan jöttek - mesélte a tulajdonos. - Megismételték, hogy hozzánk jöttek fagyizni, alig hittem a fülemnek. Azonnal adtam nekik egy telefonszámot, és mondtam, ha éjfélkor járnak erre, nekik akkor is kinyitok.
Horváth Orsolya csupa mosoly, lendület, ízig-vérig kereskedő, vendéglátós, aki a maga köré gyűjtött csapattal - Juhász Ferencné, Horváth Gáborné, Ódor Erika, Zsetnyai Lászlóné - dolgozik. Nem is szakemberek igazán, inkább háziasszonyok, akik minden porcikájukkal a családjukért, a cukrászda esetében a vendégért vannak, dolgoznak.
- Nem volt egyszerű rájönni, milyen a jó fagylalt - folytatta a Orsolya. - Szükség van a nagyon jó alapanyagokra, a tejszínre, a magyar gyümölcsökre, az eperre. A kézművesfagyi az olasz alapanyagokra épül, de helyben készítjük magyar tejből, magyar gyümölcsből és itt, a műhelyben. Én az olasz alapanyagok ízvilágát nagyon szeretem, de kiváló a Kiss Gergely-féle magyar alapanyag is. A gyümölcsfagyit igyekszünk itthoni, igazi gyümölcsből elkészíteni. A pultban rendszeresen huszonnégy féle fagyi közül választhat a vendég, de naponta 36-40 félét is készítünk. Arra nagyon büszkék vagyunk - épp a múltkor számoltuk meg -, hogy már 180 féle receptünk gyűlt össze.
Idén játszani hívták a vendégeket a cukrászdába, ahol a falakon a visszatérő vendégek ajándékai, egy-egy hűtőmágnes, fotó, a vendégkönyvben dicsérő szavak. Az egyik, ami megragadta a figyelmem, nagyjából úgy szól, hogy nagyon jók a fagyik és a cukrászda női is, mert kedvesek, aranyosak.
- A játék lényege, hogy a vendégek javaslatai alapján hetente keresünk egy-egy országot, annak jellegzetes gyümölcsét, az ízeit, amit fagyiban vissza tudunk adni - az ötlet nyomán ismét bebizonyosodott, hogy az emberek mennyire szeretnek játszani. - Minden hétre jutott egy ország, az utóbbi Thaiföld volt. Augusztus 20-ára szeretnénk a magyar héttel zárni, nagyon szeretjük - a vendégek is- a hatputtonyos tokaji aszuból készült fagylaltot. Azt csak egy napig tudjuk kínálni, mert a bekerülési összege hatszorosa annak az árnak, amiért eladjuk. A mazsolát az aszuban érleljük, ebbe ágyazzuk, igen különleges lesz a fagyi. Saját ágyas szilvapálinkából készül a pálinkafagyink. Az édesanyám ebben a nagy mester, mindig szól, mikor milyen gyümölcsöt kell felszedni, ki szoktam válogatni, mi kerüljön a cefrébe. A család nélkül nem valósulhatott volna meg az álmom, ez a cukrászda, pedig nagyon szerettem volna, és lám, szerencsére sikerült.
A fagyikínálatban mindig figyelembe veszik az időjárást, ha szakad az eső, akkor jön Írország a Baileys likőrrel, a sajttortás recept, készül gyümölccsel, grilázzsal, mézzel. Azt is igyekeznek figyelembe venni, mit keresnek a gyerekek, mi az új íz. A csapat együtt kreatív, van köztük nagycsaládos, ők aztán tudják, mit szeretnek a lurkók. A vidámság, az eredetiség minden ötletükben helyet kap. A választások előtt kampánygombócokat készítettek, volt narancsos, szegfűs, de a választás napjára hétköznapivá változtak ezek is, nehogy megtörjék a kampánycsendet. A Melódiában is volt éjszakai fagylaltozás, itt is kedvelték a vendégek. Megkérdeztem, vajon Melódia fagyijuk van-e, kiderült nincs, de az ötlet jó, átgondolják. Legközelebb, ha arra járok, rákérdezek.
A Damniczki cukrászdára leadott szavazatok a harmadik helyre sorolták a megyeszékhely egyik meghatározó üzletét. Két helyen is kínálják finomságaikat, a belvárosban szinte nem lehet kikerülni a cukrászdát, a fagylaltot kedvelőket kényszeríti a hely a betérésre, és nem csupán arra. Az írást azzal kezdtem, hogy tekintsünk el a fagyiáraktól. Jól tudom, hogy nem könnyű ellenállni a csábításnak, de a nyár arról is szól, hogy enyhítsünk a szigoron. Legyen egy vagy két gombóc, kóstoló, ami jó kedvre deríti a szünidős aprónépet, a felnőtteket pedig arra csábítja, hogy még éjfél előtt is képesek legyenek kivárni a sorukat, amíg hozzájutnak a fagylaltimádók éjjelén egy hideg nyalathoz. Akár az előbbiekben említett cukrászdákban, akár másutt, hiszen szerencsénkre a megye gazdag cukrászatokban, de fagyikínálatban is.