Márai-program - Megérkeztek a várva várt könyvek a József Attila Könyvtárba

Dunaújváros - Hosszas várakozás után végre megérkeztek a Márai-program keretében igényelt kötetek a József Attila Könyvtárba. A hónap végén már az olvasóközönség is válogathat.

Dunaújvárosi Hírlap

Hosszúra nyúlt alapozó szakasz után végül a Nemzeti Kulturális Alap hirdette meg a Márai-programot, amely számos célt tűzött ki maga elé: a nemzeti kultúrkincs megőrzése, a hazai és a határon túli magyar kiadók által megjelentetett értékes könyvek eljuttatása minél több olvasóhoz a hazai és a határon túli könyvtárakon keresztül, az olvasáskultúra fejlesztése, a kortárs magyar szerzők támogatása, megismertetése... A meglehetősen szűkös anyagi forrásokkal rendelkező bibliotékák, így a József Attila Könyvtár is nagyon várta a program keretében érkező új köteteket. Az úgynevezett Márai-listákról (a Márai Irodalmi Ideiglenes Kollégium és a Márai Tényirodalmi Kollégium összesen 7938 kötetről döntött, amelynek negyede külföldi, háromnegyede pedig magyar szerző műve volt - a szerk. ) listákról választhattak a kijelölt könyvtárak meghatározott értékben dokumentumokat. A könyvtártól kapott információ szerint a városi bibliotéka 850 ezer forint értékben választhatott a júniusban nyilvánosságra került listákról. A szabályok értelmében a pénzösszeg feléért kötelezően szépirodalmi, feléért tényirodalmi műveket lehetett vásárolni. A listákról többségében olyan könyveket tudtak válogatni, amelyek már szerepelnek a könyvtár állományában, ám mindössze egy-egy példányban. Így elsősorban a példányszámok növelését tűzték ki célul, különös tekintettel a gyermekkönyvekre. A könyvek mellett kilenc hangoskönyvet is igényeltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!