Összefogás a hadisírokért - Közös Európában együtt emlékezünk

Székesfehérvár - Az Összhaderőnemi Parancsnokságon Közös Európában együtt emlékezünk címmel nemzetközi konferenciát rendeztek pénteken.

Klecska Bertalan

A parancsnokság és a Krajczáros Alapítvány által szervezett rendezvényen elhangzott előadások között a nemzetközi együttműködésekről volt szó a háborús emlékhelyek és a hősi katonasírok ápolása terén. Három évvel ezelőtt Székesfehérváron fogalmazódott meg a gondolat, hogy az idegen országból érkezett katonák sírjait, emberhez méltó módon gondozzák. Még akkor is, ha a föld alatt nyugvó katona egykor hazánk ellensége volt. A méltóság ugyanis nem csak az életben, de a halálban is minden embernek kijár. Az összefogás úgy tűnik sikerült, hiszen a pénteki konferenciára már cseh, lengyel olasz, román, szlovák és szlovén résztvevők is érkeztek.

 Spányi Antal megyéspüspök szerint kegyelettel kell őrizni azoknak a katonáknak a sírjait, akik úgy haltak meg, hogy talán szeretteiktől elbúcsúzni sem tudtak, és szeretteik nem is sejtik, hogy vajon hol temették el őket.  Minden embert megillet a tisztelet, életében és holtában is. Ez valamikor magától értetődő volt, s nem szabad hagyni, hogy az aktuálpolitika kisajátítsa - tette hozzá.
-  Az összhaderőnemi parancsnokság jelenlegi adatai szerint, több mint 50 külföldi országban nyugszanak egykori magyar katonák. A cél az, hogy ezek közül minél több sírhelyet felkutassanak, és méltó nyugvóhelyet alakítsanak ki az elhunytaknak - szögezte le Kovács József altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.
A rendezvényen, ahol Cseh-, Lengyel-, Német- és Olaszországból, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából érkeztek,  a résztvevők elfogadtak egy olyan nyilatkozatot, amely szerint  a hadisírok ápolása és fenntartása állami feladat ugyan, de ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő támogatottsággal bír.
A hadisírok gondozását nemzetközi szerződések teszik az állam feladatává. Ez a terület sokáig gazdátlan volt, szinte csak a civilek ténykedtek - a civilek lehetőségeikhez mérten. Most, hogy nemrég felállt a honvédelmi  tárcánál egy önálló hivatal, sokan reménykednek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!