Szakrális hét, nyitott templomok

Székesfehérvár - A Kulturális örökség napjai mellett a Szakrális művészetek hete is elkezdődik a hét végén. A fehérvári egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményt alapít.

Szabó Zoltán

A Szakrális művészetek hete székesfehérvári megnyitóját szeptember 17-én, 15 órakor rendezik a Szent István Művelődési Házban. Ott jelenti be Spányi Antal  megyés püspök az egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének alapítását. Majd a gyűjtemény vezetője, Reha György  osztja meg gondolatait a közönséggel, Nemcsák Károly  színművész pedig felolvassa XVI. Benedek pápa beszédét a világ művészeihez. Ezt követően nyitják meg Aknay János  Kossuth-díjas festőművész kiállítását a Szent Korona Galériában.

Több településen a Nyitott templomok éjszakájával csatlakoznak a szakrális héthez. Fülén, a Keresztelő Szent János római katolikus templomban szeptember 17-én a 17 órai megnyitót követően indul a toronytúra, majd a fehérvári Kodály Zoltán Gimnázium Leánykara és Vegyes kara ad koncertet. Fél hétkor nyílik Szamos István  grafikusművész kiállítása. Szeptember 18-án 10.30 órakor egyházzenei koncert lesz a templomban. Ráckeresztúron,  a Szentkereszt Felmagasztalása templomban szeptember 17-én 19 órakor Hankovszky Béla atya, majd Herkli Antal  tart vetítettképes előadást,  utána a a Bor-Ászok-Egyesület  énekkara lép fel. A templombúcsú szeptember 18-án, 10.30 órakor kezdődik a környező települések zarándokainak fogadásával. Tordason, a Gyümölcsoltó Boldogasszony templomban szombaton este nyolckor Barlai Katalin, az MTA csillagvizsgáló intézetének főmunkatársa tart vetítettképes előadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!