Mindig a csekk győz?

Egy felmérés szerint az elmúlt negyedévben már tízből ketten nem tudták időben befizetni a közüzemi számláikat annak ellenére, hogy júliustól 90 helyett 60 nap elteltével kikapcsolható például a villany, a gáz. A tartozások százmilliós nagyságrendben nőttek.

Házi Péter

Nem nagy újdonságot állít az az országos  felmérés, ami az elmúlt fél évet vizsgálta számlafizetési szempontból: mindannyian érezzük, hogy a közüzemi csekkek befizetése egyre nagyobb terhet ró ránk, a havi bevétel egyre nagyobb százalékát viszik el az energiaszámlák. Körbeérdeklődtünk a megye néhány nagyobb szolgáltatójánál, mennyivel is tartozik a lakosság.


 A Fejérvíz Zrt-nél a 30 és 90 nap közötti vízdíjkintlevőség 183 millió forint, ami az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett. Mint Marosvári Ferenc behajtási csoportvezetőtől megtudtuk, ha az ügyfél jelzi számukra, hogy fizetési gondjai vannak, igyekeznek segíteni, például hat havi részletfizetési szerződés megkötésére is lehetőség van, és  egyelőre   kamatot sem számolnak fel a késve fizetőknek. Ugyanakkor az elmúlt időszak romló fizetési hajlandósága miatt szükség lesz átgondolni, szigorítani a díjtartozással kapcsolatos intézkedéseket. A nemfizetőkkel kapcsolatban az egyik leggyakoribb eljárás a vízvétel korlátozása, ez gyakran újra megindítja a fizetési kedvet.
A székesfehérvári bérlakásokat üzemeltető illetve a távfűtést szolgáltató Széphő Zrt. vezérigazgatója, Fónad Csaba szerint esetükben nem minden ötödik, hanem minden "háromésfeledik" embernek gondja van a számlák időben történő befizetésével: - A hátralék minden évben a fűtési szezon végén, február-március környékén tetőzik, aztán a következő szezon kezdetéig valamelyest csökken. Ennek ellenére az idei kintlevőségünk mintegy hetven-nyolcvan millióval nőtt a tavalyihoz képest - mondta a Széphő vezérigazgatója. (Mint arról korábban beszámoltunk, a cégnek kétszázmillió forint körül volt a kintlevősége.)
- Ha a számlák befizetésével megcsúszó ügyfelünk vállalja, hogy a tartozásának harminc százalékát egy összegben kifizeti, lehetőséget kaphat rá, hogy a fennmaradó részt egy év alatt letörlesztheti. Ezzel a lehetőséggel sokan élnek, az viszont már egy másik kérdés, mennyire tudják  fizetni a törlesztést - fogalmazott Fónad Csaba, aki kérdésünkre, miszerint milyen fizetési határidővel állítják ki a számlákat, elmondta, általában a hó elején küldik ki a leveleket és 25-éig kell fizetni. Így nem állhat elő az, hogy a fizetés még nem érkezett meg, de a csekk befizetése esedékessé válik.
A gáz- illetve áramszolgáltatást végző Eon-Hungária esetében az év elejéhez képest  tizenöt százalékkal nőtt a  lakossági fogyasztók lejárt tartozása. Mint Egyházi Nikoletta szóvivő kérdésünkre elmondta,  a nyári hónapok némi enyhülést jelentettek, de arra számítanak, újból megnő a ki nem fizetett számlák összege.  A szociálisan rászoruló fogyasztók száma a tavalyi 58 ezerről több mint 70 ezerre nőtt. Fejér megyében a védendő ügyfelek száma közel hétezer. Ők azok, akik kérhetnek részletfizetést, fizetési haladékot, illetve  előre fizetős mérőt. Azok, akik úgy érzik, jogosultak e kedvezményre,  az ügyfélszolgálaton kérhetik az úgynevezett induló csomagokat.   Ezen kívül ugyancsak hétezerre nőtt a száma azoknak is, akik megkapják a második felszólító levelet is.
A kikapcsolási türelmi idő 90 napról 60 napra való rövidülése július1-én lépett életbe, így annak hatásait még korai elemezni. Az biztos, hogy a 60 napos kikapcsoláshoz tartozó előrehozott felszólításnak július- augusztusban már felfedezni véltünk némi hatását, de a pontos értékeléshez még néhány hónap éles működés szükséges.  A kikapcsolás türelmi idejének rövidülésétől azt várjuk, hogy a fogyasztóink fizetési hajlandóság javul, és ennek hatása hosszabb távon érezhetővé válik - foglamazott Egyházi Nikoletta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!