Pesten dolgozni jó?

Budapest - A Workania a munkaerőpiac változásait vizsgálta az álláskeresők összetételének és elvárásainak tükrében. Kiderült, a legtöbben a fővárosban szeretnének elhelyezkedni.

Miskei Anita

 

A felmérésből kiderül, hogy az interneten állást kereső felhasználók 43 százaléka Budapesten szeretett volna elhelyezkedni az év első hat hónapjában,  amíg Vas, Tolna és Nógrád megyében alig több mint 1 százalék. A második legnépszerűbb régió Pest megye volt, ahol az álláskeresők tizede dolgozna, Győr-Moson-Sopron megyében  5 százalék. Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Fejér és Csongrád megyét az álláskeresők 3 százaléka jelölte meg célállomásnak, a többi megye népszerűsége 1,5-2,5 százalék között mozgott. Érdekesség, hogy a jelentkezők 5 százaléka Magyarországon belül bárhol vállalna munkát - összegezte a felmérés eredményeit Ficza János PR specialista.
 Elmondta, az év első felében a legnépszerűbb munkaterület az adminisztráció volt, az álláskeresők 15 százaléka  ott szeretett volna elhelyezkedni. Az internetes álláskeresők 14 százaléka az értékesítés, kereskedelem területét jelölte meg, segédmunkát pedig közel 8 százalékuk vállalt volna, nem sokkal volt lemaradva a szállítmányozás, logisztika területe. Az álláskeresők 5 százaléka menedzseri és vezetői pozíciót keresett az interneten, hasonlóan népszerű volt a vendéglátás, idegenforgalom területe. Több mint 3 százalékuk  a bankügyet, az állami szférát, valamint az építőipar, ingatlan területét jelölte meg. Az álláskeresők iskolai végzettségét tekintve kiderült,  ezen időszakban az álláskeresők harmada középiskolai érettségivel rendelkezett, 15 százalékuk szakközépiskolai végzettséggel keresett munkát. Az OKJ-s és a főiskolai végzettség aránya megegyezett: mindkettő 12 százalék volt. Általános iskolai végzettséggel az álláskeresők tizede keresett munkát, amíg egyetemi diplomája 6 százalékuknak volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!