Világháborús robbanószert találtak, a rendőrség és a TEK nyomoz (frissítve)

FMH - Második világháborús repeszt találtak szerdán délután az Aba-Sárkeresztúr vasútállomás közelében, az átjáróban. A Sárbogárd-Székesfehérvár-Komárom vasútvonalon egyórás késések voltak a délutáni, kora esti órákban. Este a rendőrség közölte: nyomozást indítanak az ügyben, csütörtökön pedig a Terrorelhárítási Központ tájékoztatott arról, hogy ők is vizsgálják az eset körülményeit.

feol.hu

Csütörtök

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság mellett a Terrorelhárítási Központ (TEK) is nyomozást indított az Aba-Sárkeresztúr állomás közelében, a vasúti sínek mellett szerdán talált világháborús bomba miatt.
A TEK csütörtökön juttatott el közleményt az MTI-hez, ebben azt is tudatta, hogy az abai vasútállomás közelében talált világháborús bombával összefüggésben a rendőrség visszaélés robbanóanyaggal és robbanószerrel bűntett, valamint közlekedésbiztonság veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen folytat eljárást.
Az eset körülményeit, "a megnyugtató tisztázás" érdekében, a Terrorelhárítási Központ is vizsgálja - olvasható a közleményben.
 

Előzmények alább!

Szerda

Szerda

A robbanszert eltávolították  - tudtuk meg este R. Szabó Ágnes megyei rendőrségi szóvivőtől, aki hozzátette: robbanóanyaggal való visszaélés és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával indult eljárás, mert egyértelmű, hogy a bomba "nem magától került oda".

Kerekesné Benedek Mária százados, a tűzszerészek szóvivője lapunkkal délután fél 6-kor közölte: egy 82 milliméteres orosz, kilőtt repeszről van szó, amelynek sérült a gyújtószerkezete. A helyszín közelében, 100 méteres körzetben Aba külterén fél órán át volt lezárva a 63-as út, amíg a robbanószert eltávolították. A tűzszerészek a repeszt egy közeli homokbányába szállították megsemmisítésre.

16.30

A Máv Zrt. honlapján a következőről tájékoztatott: a Sárbogárd-Székesfehérvár-Komárom vasútvonalon, Aba-Sárkeresztúr állomáson (lakossági bejelentés alapján) 14 óra 53 perckor le kellett zárni a pályát, mert egy feltételezhetően II. világháborús bombát találtak a vasúti a pályatest mellett. A rendőrségi helyszínelés, a tűzszerészek kiérkezése, valamint a bomba eltávolításának befejezéséig a vasúti pályát lezárták a forgalom elől. Az utasokat Sárbogárd és Aba-Sárkeresztúr között vonatpótló autóbuszok viszik, emiatt az erre közlekedő vonatok utasai 50-60 perc késésre számítsanak előreláthatóan 19 óráig.

Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő korábbi nyilatkozata szerint egy II. világháborús szárnyas aknagránátot találtak Sárkeresztúr közelében, egy vasúti átjáróban. Mivel nem lakott területről van szó, a lakosságot érintő intézkedésekre nincs szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!