A remény halála? Ötven felett munkát találni - a vicc kategóriája

Székesfehérvár - A munkaügyi statisztikák nem rosszabbak a megszokottnál. Az élet azonban nem ilyen egyszerű: van, aki hiába keres magának állást.

Zsigó Ferenc

A hölgy beszélgetés közben gyakran elmosolyodott. Mosolya azonban nem az elégedettség, a vidámság jele volt, inkább a tehetetlenségé, a zavartságé.
Vannak ilyen emberek, akik így leplezik elkeseredett dühüket, a tehetetlenséget. Ám ez egyfajta önhibán kívüli tehetetlenség. Sápi Eszter Ilona is ilyen ember. Azok közül való, akik nem keserednek el sem az első, sem a második, sem a sokadik kudarc után, de a százhatvanadik  kudarc már nekik is sok. Sápi Eszter Ilona pont ennyi állásinterjún van túl, de még nincs munkája. Idén  március 11-én regisztráltatta magát a városi munkaügyi kirendeltségen, azaz szinte minden napra jutott egy interjú, de Eszter sehol sem kellett. Hogy miért? Szerinte azért, mert 53 éves.

Sápi Eszter Ilona néhány nappal ezelőtt találta ki, hogy táblát akaszt a nyakába, és így tudatja a világgal, hogy helyzete kilátástalan.
- A középkorúak többnyire elfordulnak, az idősebbek sajnálkozó megjegyzéseket tesznek, némelyek gratulálnak, a fiatalok beszólnak, hogy: úgyse találsz munkát, de olyan is akadt már, aki kinevetett  - meséli Eszter az elmúlt napok tapasztalatait. - Ma is voltam egy állásinterjún, de kiderült, hogy egy hálózati szisztémában kellett volna algát árulni, ez nem nekem való - válaszol Eszter a munkakeresésre vonatkozó kérdésemre. Beszélgetésünk során az is kiderül, hogy a valamikori Patexben kezdett dolgozni  - a művezetőségig vitte -, aztán foglalkoztatták a cipőiparban, de volt vámügynök is, utolsó munkahelyén gazdasági asszisztensként dolgozott.
- Egyedül élek a Torony soron egy panellakásban, még két hónapig kapom a havi 42 ezret a munkaügyi kirendeltségtől, hogy utána mi lesz, nem tudom... Ma munkát találni ötven felett - ez szinte vicc kategória. Ha a fiam nem segítene, már az utcán lennék... De valahol nem normális az a világ, ahol a fiúnak kell segítenie 53 éves anyját.
 
Székesfehérváron és körzetében (ez további 35 települést jelent) jelenleg nyolcezer körüli a regisztrált állástalanok száma, ez 10,2 százalékos munkanélküliséget jelent. Horváth Ferenctől, a fehérvári munkaügyi kirendeltség (teljes nevén: Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Székesfehérvári Kirendeltség és Szolgáltató Központ) vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt húsz évben voltak a mostaninál kedvezőtlenebb adatokat mutató időszakok is.


 A nagyvállalatok összeomlásakor, 1993-ban 12 ezer fölötti volt az állástalanok száma, de a 2008. szeptemberi válságkezdet után már októberben érződött a válság hatása az elbocsátások tekintetében. Tavaly 11 ezer körüli volt a munkanélküliek száma, ahhoz képest tehát jobb a helyzet.
 Az ötven év felettiek esetében pozitív diszkriminációt alkalmaznak a munkaügyi szakemberek. Különböző pályázatok, tanfolyamok, uniós programok esetében ez a korosztály előnyt élvez másokkal szemben. Mit tud kínálni egy ötvenes éveiben járó értelmiséginek a kirendeltség? -  tettük fel a kérdést Horváth Ferencnek, aki szerint a vicc kategória talán kissé túlzás, ugyanakkor elismerte, hogy valóban nem könnyű ebben a korban munkát találni.
- Mindenképpen regisztráltassa magát az illető, hiszen az ötven éven felülieknek járó kedvező konstrukciókat csak ebben az esetben tudjuk felajánlani. Jó tudni, hogy az álláskeresési járadék a feltételek fennállása esetén ma már csak legfeljebb 90 napig folyósítható, s ha addig nem talál munkát az illető, akkor az önkormányzatoz kell fordulnia foglalkoztatást helyettesítő támogatásért.
 
Nem tudjuk, mindez  jelent-e valamiféle biztatást Sápi Eszternek. Aki -  mint mondja - dolgozni szeretne, hiszen olyan messze van még a nyugdíjkorhatár, azaz amíg betölti a 65. életévét...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!