Fehérvári kis film, nagy siker kapujában

Egy pohár koszos vizet nagyon könnyű megtisztítani. Legalábbis a filmtechnika segítségével: elég visszafelé forgatni a filmet, s a néző látja, hogyan válik másodpercről másodpercre egyre átlátszóbbá a korábban még rémesen erőteljes színekben pompázó, rémesen sok szennyezőanyaggal teli folyadék.

Házi Péter

Mindez sajnos csak a filmezés segítségével ilyen könnyű, a valóságban dollárszázmilliókat költ a világ arra, hogy iható ivóvizet tudjanak előállítani. A tiszta víz kérdése az egyik fő téma az idei dél-afrikai, durbani klímakonferencián, amelynek fő célkitűzése, hogy a globális felmelegedés ne legyen nagyobb két celsius foknál, mert az ilyen mértékű felmelegedés még nem vezet visszafordíthatatlan ökológiai katasztrófához.

Az országok károsanyag-kibocsátását eddig a kiotói egyezmény próbálra kordában tartani, ám az 2012-ben lejár, s jelenleg nincs nagy esély arra, hogy megszülessen az újabb egyezség a nagy országok között. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez ugyanis a legnagyobb szennyezőknek, így az Amerikai Egyesült államoknak és Kínának is hozzá kellene járulnia.

Visszatérve a klímakonferenciára: az eseményhez kapcsolódóan kiírtak egy nemzetközi rövidfilmpályázatot a környezetszennyezés elleni küzdelem témájában. Ennek a versenynek a legjobb tíz, döntős filmje közé bekerült a székesfehérvári Vadócz Péter Clear Water című filmje is:
- Nagyon örülök annak, hogy a kiírásra beérkezett több száz ötlet közül az enyémet is érdekesnek találta a zsűri. Valójában először csak egy leírást kellett elküldenem arról, miről is szólna a rövidfilmem, s ezután kaptam a visszajelzést, hogy igen, csináljam meg - idézi fel Vadócz Péter, aki aztán nekiállt az alkotásnak. Először egy héten át gyűjtötte a szemetet, amivel összekoszolhatja a film kedvéért a vizet, aztán elkezdte a megvalósítást. A néző először annyit lát, hogy a kisfilm alkotója bemutatkozik a képernyőn, önt magának egy pohár vizet, ám a víz visszafelé, a pohárból folyik a kancsóba. Majd elkezdődik a lehetetlen: önmagától tisztul meg a zavaros lötty. Mindezt Péter egy HD videóra alkalmas fényképezőgéppel rögzítette, reverse technikával, azaz gyakorlatilag visszafelé rögzítette az eseményeket.

- A tíz döntős filmre egyébként februárig lehet szavazni. Pontosabban nem is kell szavazni, az lesz a nyertes, amelyiket a legtöbben nézik meg. Nagyon boldog lennék, ha az enyém lenne az - mondta Péter, akinek nem ez az első filmes próbálkozása. A legnagyobb sikert számára eddig a Colorful EU (Színes EU) című kisfilmje hozta meg meg 2007-ben, amikor megnyerte egy cannes-i rövidfilmfesztivál fődíját. Készítőjének meghatározása szerint nem más ez a másfél perces alkotás, mint az EU-ról szóló kreatív asszociációs játék. A filmben a körülöttünk zajló világ tárgyainak színeiből, formáiból állnak össze az uniós országok zászlói, illetve azok színvilága. A film annak idején fél éven át az EU hivatalos spotja is volt, nemrég pedig a belgiumi CinePocket mobilfilmes fesztivál fődíját hozta el. Vadócz Péter egy másik kisfilmje, az olaszországi Materában forgatott mobil képeslapja egy brazil kisfilmfesztivál zsűrijének különdíját nyerte el 2010-ben, Rodoszról készített egyperces útibeszámolója pedig a svájci DotFest közönségdíjasa lett.

- A külföldi filmfesztiválokban az a legjobb, hogy abszolút nem azt nézik, honnan jött és kicsoda a film készítője, pusztán azt, hogy mennyire eredeti a filmötlet, s azt milyen minőségben valósította meg a készítő. Ezt számos fesztiválon tapasztaltam már, legutóbb a Velencei Filmfesztiválon, ahol egy újabb kisfilmet is készítettem. Remélem, a siker ezúttal sem marad el- bizakodik a fehérvári kisfilmrendező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!